Πολύ μπλα, μπλα και ουσία μηδέν στη Σύνοδο των G7 για το Αφγανιστάν – Φλυαρίες και από την ΕΕ

Άπαντες αρκέστηκαν σε ευχολόγια

Must Read

Η διαδικτυακή συνάντηση της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) με θέμα το Αφγανιστάν, που είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες, εξελίχθηκε σε… πολύ κακό για το τίποτα.

Πέρα από μια κοινή ανακοίνωση που αναφέρεται στους Ταλιμπάν και τονίζει ότι «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών. Το Αφγανιστάν δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων χωρών», ουδεμία σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε.

Οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε μια παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», είπε λακωνικά.

Και πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις (μπλα, μπλα δηλαδή) σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

Ο καθένας με τον πόνο του στην ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να βοηθήσει η ΕΕ τους Αφγανούς και ο Σαρλ Μισέλ ανησυχεί για το αεροδρόμιο της Καμπούλ…

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της G7.

Ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια «είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Εδώ δεν τα κατάφερε τόσα χρόνια η ΕΕ και γίναμε (και με δική μας ευθύνη) «αποθήκη» ψυχών, τι θα αλλάξει δηλαδή τώρα;

Αγωνιά ο Μισέλ για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», είπε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Σαρλ Μισέλ επεσήμανε ότι η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Βέβαια απόφαση στην G7 δεν ελήφθη επί του θέματος και έμειναν έτσι με την ανησυχία.

Ο Μισέλ είπε ότι αρκετοί ηγέτες, όπως και η ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά τα θέματα στην G7: «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου. Αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μια ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ακόμα ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία μιας νέας αγοράς διακινητών. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να προστατέψουμε τα σύνορα της ΕΕ».

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις, λέει μια ελληνική παροιμία.

Την ίδια ώρα στο Αφγανιστάν…

Κι ενώ επί ευρωπαϊκού εδάφους είχαμε όλη αυτή τη φλυαρία, στο Αφγανιστάν έγινε γνωστό ότι οι Ταλιμπάν διόρισαν υπηρεσιακό Υπουργό Άμυνας έναν πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο.

Πρόκειται για τον μουλά Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera που έχει την έδρα του στο Κατάρ, επικαλούμενο πηγή του ισλαμιστικού κινήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This