Στο Κάιρο ο Αναστασιάδης: Ιστορική Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Αιγύπτου με μηνύματα στην Τουρκία

Μήνυμα από Σίσι: «Επιβάλλεται ο σεβασμός της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων των κρατών»

Must Read

Μια ιστορική Διακυβερνητική Σύνοδος έγινε στο Κάιρο, η πρώτη που πραγματοποιείται μεταξύ Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης, έκαναν λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Η σημερινή Διακυβερνητική Συνάντηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης για ενίσχυση των σχέσεων, αλλά και για παρακολούθηση της πορείας και προόδου που σημειώνεται σε σχέση με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», τόνισε ο Αιγύπτιος ηγέτης, στις δηλώσεις που ακολούθησαν προς τους δημοσιογράφους.

Σημαντικές ήταν όμως οι δηλώσεις του Αλ Σίσι και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό: «Επιβάλλεται ο σεβασμός όλων των κρατών στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα στις αρχές της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις – και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων των κρατών».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες οριοθέτησης.

Μάλιστα, ο Αιγύπτιος ηγέτης επεσήμανε παράλληλα τη σταθερή θέση αρχών της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς την Κύπρο σχετικά με τις όποιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ή με τις όποιες προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αυτές είναι ενέργειες που πλήττουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της επανένωσης της νήσου.

Να σημειωθεί ότι πέραν του διμερούς επιπέδου, συζητήθηκαν θέματα στο πλαίσιο του μηχανισμών συνεργασίας και με την Ελλάδα, ενώ ο Αιγύπτιος ηγέτης χαρακτήρισε την τριμερή πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας. Η επόμενη τριμερής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Καβάλα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Αιγύπτου, ενώ ακολούθως προγραμματίζεται η υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Συναντίληψης Αιγύπτου–Κύπρου–Ελλάδας, για προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω του έργου EuroAfrica Interconnector.

*φωτό από https://twitter.com/AnastasiadesCY

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This