«Στενές επαφές» Ισραήλ-Ιορδανίας

Μυστική συνάντηση του Ισραηλινού προέδρου με τον βασιλιά Αμπντάλα

Must Read

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ συναντήθηκε μυστικά με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο Αμάν, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών.

«Την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκα για μία μακρά συζήτηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας, βρέθηκα στο παλάτι του, για μια ολόκληρη βραδιά. Ήταν μία εξαιρετική συνάντηση», δήλωσε ο Χέρτζογκ σε συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας, από τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα. Ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί την Κυριακή, παραμονή του νέου εβραϊκού έτους.

«Η Ιορδανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Τρέφω απέραντο σεβασμό για τον βασιλιά Αμπντάλα, έναν μεγάλο ηγέτη και πολύ σημαντικό περιφερειακό παράγοντα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Η ανακοίνωση της προεδρίας κάνει λόγο για μία «θερμή συνάντηση», έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά της Ιορδανίας, κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν «στρατηγικά προβλήματα, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

«Μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε περιλαμβάνονται ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, κυρίως μία συμφωνία εισαγωγής αγροτικών προϊόντων (από την Ιορδανία) κατά την διάρκεια της χρονιάς του σεμιτάχ, ενεργειακά θέματα, η αειφόρος ανάπτυξη και λύσεις στην κλιματική κρίση τις οποίες μπορούμε να προωθήσουμε από κοινού», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες αραβικές χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ και έχουν υπογράψει μαζί του ειρηνευτική συμφωνία.

Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκαν επί της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι επικριτές επέκριναν τον πρώην Πρωθυπουργό ότι παραμέλησε το χασεμιτικό βασίλειο υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες αραβικές χώρες (το 2020): τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Ο νέος Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ταξίδεψε στο Αμάν για να συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι δύο χώρες συνήψαν στις αρχές του Ιουλίου συμφωνία για την πώληση 50 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως από το Ισραήλ στην Ιορδανία, πέραν των άνω των 55 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που δίδονται δωρεάν ετησίως στην Ιορδανία.

Βάσει της συμφωνίας, επετράπη στην Ιορδανία να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την κατεχόμενη από το 1967 από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This