Αλλάζουν οι στρατιωτικές ισορροπίες στην Κύπρο

Σημαίνει συναγερμό η Ετήσια Εκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις δυνάμεις στο νησί

Must Read

Η ανησυχητική διαπίστωση ότι «ενώ ο συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος στο νησί παραμένει δυσμενής για την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.), οι ενδείξεις είναι ότι τείνει να διευρυνθεί» περιλαμβάνεται στην Ετήσια Εκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (Κ.Κ.Σ.Μ) για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο για το 2021 (διατίθεται στον σύνδεσμο http://strategy-cy.com/ccss/index.php/el/surveys-gr/item/436-oi-stratiotikes-dynameis-stin-kypro-2021).

Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον επικεφαλής του Κέντρου, δρα Αριστο Αριστοτέλους, αναφέρεται επίσης ότι «το 2021 τα αριθμητικά δεδομένα και οι αναλογίες σε ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα μεταξύ Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.) και τουρκικών κατοχικών δυνάμεων παρουσιάζονται αναλλοίωτες, συγκρινόμενες με τον προηγούμενο χρόνο».

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα ακόλουθα:

  • Υφίστανται ορισμένες ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις και εξελίξεις που δρουν αρνητικά στον τομέα της άμυνας του νησιού. «Πρόκειται για κενά και επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με τη μείωση της θητείας στην Ε.Φ., το πεπαλαιωμένο υλικό και τον εξοπλισμό της δύναμης, τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και τα επίπεδα τεχνολογίας. Αυτά είναι στοιχεία που αν δεν αντιμετωπιστούν και αναστραφούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης συνεκτικής αμυντικής πολιτικής ενίσχυσης του τομέα, θα διαβρώσουν περαιτέρω τη διαφορά ισχύος μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και Ε.Φ. σε βάρος της Κ.Δ.».
  • «Η επίσημη εξαγγελία και απροκάλυπτη δημιουργία τουρκικής βάσης εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων Bayraktar TB2 στα Κατεχόμενα δίνει νέα διάσταση και εύρος στην από αέρος απειλή κατά της Κύπρου και της ασφάλειας της ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα με την έκθεση, το ενεργό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς ανέρχεται σε περίπου 9.500 άτομα (όπως περίπου και το 2020), ενώ των τουρκικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα σε περίπου 34.000 άτομα (αναλογία 1 προς 3,5). Στις ανωτέρω δυνάμεις θα πρέπει αντίστοιχα να προστεθούν 950 άτομα που είναι το προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και 3.000 ένοπλοι Τουρκοκύπριοι. Αν όμως στην ενεργή δύναμη συμπεριληφθούν και οι εφεδρείες (48.000 για την Ε.Φ. και 26.000 για το ψευδοκράτος), τότε η αναλογία μειώνεται σε 1,07. Φυσικά, στον υπολογισμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται δυνάμεις που μπορεί να αποστείλει ως ενίσχυση η Τουρκία από τη Μικρά Ασία.

Οπλικά συστήματα

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τα κύρια οπλικά συστήματα, διαμορφώνονται οι εξής αναλογίες:

  • Στα άρματα μάχης, 1 (Ε.Φ. + ΕΛΔΥΚ) προς 1,7 (κατοχικές δυνάμεις).
  • Στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), 1 προς 1,6.
  • Στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), 1 προς 2,1.
  • Στα πυροβόλα (αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα), 1 προς 1,7. Ας σημειωθεί εδώ ότι από τα 152 πυροβόλα της Ε.Φ. μόνο τα 48 είναι αυτοκινούμενα, γεγονός που με βάση τα διδάγματα από την εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων και περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munition) στην πρόσφατη σύρραξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την επιβιωσιμότητα της πλειονότητας του Πυροβολικού της Ε.Φ. που είναι ρυμουλκούμενα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εφαρμόσουν την τακτική «βάλλω και μετακινούμαι», που μειώνει τον χρόνο έκθεσης στην εχθρική παρατήρηση, τον εντοπισμό και την προσβολή.
  • Σε Ναυτικό και Αεροπορία η υπεροχή των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από το Ναυτικό και την Αεροπορία της Τουρκίας, είναι συντριπτική. Βέβαια, η Ε.Φ. διαθέτει αξιοσημείωτες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας (αυτοκινούμενα συστήματα BUK M1-2 και TOR-M1 και Aspide), αλλά επιβάλλεται η ενίσχυσή τους.

Τέλος, η έκθεση εμπεριέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αμυντικό προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος το 2020 ανήλθε σε 377.400.000 ευρώ, μειωμένος κατά 10,86% σε σχέση με το 2019.

Ελληνικές «ασθένειες»

Δυστυχώς, η μελέτη της έκθεσης αποκαλύπτει ότι η κυπριακή άμυνα πάσχει από τις ίδιες «ασθένειες» που ταλαιπωρούν και τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ο συνδυασμός υπογεννητικότητας και μικρής διάρκειας θητείας (14 μήνες στην περίπτωση της Ε.Φ.) περιορίζουν δραστικά την οροφή της ενεργού δύναμης και αδυναμία ή και άρνηση διάθεσης των αναγκαίων πιστώσεων για την αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This