Η «προφητεία» του Bloomberg: Η πανδημία δεν θα τελειώσει προτού η Covid-19 μάς «αγγίξει» όλους!

Ερευνητές υποστηρίζουν πως, μέσω των μεταλλάξεών του, ο νέος κορωνοϊός είναι έτοιμος να γίνει εντελώς ανθεκτικός στην πρώτη γενιά εμβολίων

Must Read

Με μια εξαιρετικά δυσοίωνη «προφητεία» υποδέχεται το Bloomberg το φθινόπωρο, υποστηρίζοντας πως, όχι μόνο δεν θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία το επόμενο 6μηνο, όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά, αντιθέτως, ο αγώνας μεταξύ εμβολιασμών και νέων μεταλλάξεων θα συνεχιστεί, ωσότου η Covid-19 μάς «αγγίξει» όλους!

Ένα δύσκολο 6μηνο ξεκινάει στο μέτωπο του κορωνοϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με το Bloomberg να ξεκαθαρίζει: «Οι επιστήμονες έχουν κάποια άσχημα νέα: Ετοιμαστείτε για περισσότερα από αυτά που έχουμε ήδη περάσει. Τα κρούσματα θα κλείσουν τα σχολεία και θα ακυρώσουν τα μαθήματα. Οι εμβολιασμένοι στα γηροκομεία θα αντιμετωπίσουν νέους φόβους μόλυνσης. Οι εργαζόμενοι θα ζυγίσουν τον κίνδυνο επιστροφής στο γραφείο, καθώς τα νοσοκομεία θα έχουν κατακλυστεί, για άλλη μια φοράΣχεδόν όλοι θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει η πανδημία, συμφωνούν οι ειδικοί. Ίσως και τα δύο. Λίγοι άτυχοι θα κολλήσουν τον ιό περισσότερες από μία φορές. Ο αγώνας μεταξύ των κυμάτων μετάδοσης που οδηγούν σε νέες μεταλλάξεις και η μάχη για τον εμβολιασμό του πλανήτη δεν θα τελειώσει μέχρι ο κορωνοϊός να μάς “αγγίξει” όλους».

Ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι «πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να δούμε άλλη μια άνοδο το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Πλέον, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες εστίες διασποράς στις τάξεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, καθώς οι οικονομίες προωθούν το άνοιγμα. Ακόμα και όταν τα ποσοστά ανοσοποίησης αυξάνονται, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: Νεογέννητα μωρά, άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα εμβολιαστούν, και εκείνα που εμβολιάζονται αλλά υποφέρουν από σημαντικές λοιμώξεις, καθώς τα επίπεδα προστασίας τους μειώνονται.

Οι πέντε πανδημίες γρίπης τα τελευταία 130 χρόνια δείχνουν πώς μπορεί να εξελιχθεί η Covid-19, σύμφωνα με τον Lone Simonsen, επιδημιολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Roskilde στη Δανία. Ενώ η μεγαλύτερη επιδημία παγκόσμιας γρίπης διήρκεσε πέντε χρόνια, αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα μόλυνσης, κατά μέσο όρο δύο ή τριών ετών, είπε. Η Covid-19 ήδη διαμορφώνεται ως μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς ο δεύτερος χρόνος ολοκληρώνεται με τον κόσμο στη μέση ενός τρίτου κύματος – και δεν υπάρχει ορατό τέλος.

Δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε άλλη επιδημία

Είναι πιθανό ότι ο ιός που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2 δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι πανδημίες του παρελθόντος. Άλλωστε, είναι ένα διαφορετικό, νέο και πιθανώς πιο μεταδοτικό παθογόνο. Και με έναν αριθμό νεκρών άνω των 4,6 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι στιγμής, είναι ήδη δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε άλλη επιδημία.

Μάλιστα, παρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Ισραήλ φλερτάρουν με ρεκόρ κρουσμάτων. Ο εμβολιασμός βοηθά στον μετριασμό των σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων, αλλά οι αυξανόμενες λοιμώξεις σημαίνουν ότι ο ιός αγγίζει τους νέους και άλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η ιστορία που δείχνει ότι οι ιοί γίνονται αυτόματα πιο ήπιοι με την πάροδο του χρόνου -για να αποφευχθεί η πλήρης εξάλειψη του πληθυσμού των ξενιστών τους- είναι λάθος σύμφωνα με τον Simonsen. Αν και οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι πάντα πιο σοβαρές από τις προηγούμενες «οι πανδημίες μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο θανατηφόρες, καθώς ο ιός προσαρμόζεται στον νέο του ξενιστή», είπε.

Το Bloomberg σημειώνει ότι: «Μερικοί ερευνητές λένε ότι ο SARS-CoV-2 είναι έτοιμος να γίνει εντελώς ανθεκτικός στην πρώτη γενιά εμβολίων. Μια μελέτη από την Ιαπωνία, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ή αξιολογηθεί, υποδηλώνει ότι οι δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις ήδη συλλέγονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τέτοιων εξελίξεων». «Αυτό είναι ένα σενάριο που ελπίζουμε να μην συμβεί», είπε ο Simonsen.

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει σε έξι μήνες. Οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η τρέχουσα επιδημία θα ελεγχθεί μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι  -ίσως το 90% έως 95% του παγκόσμιου πληθυσμού- αποκτήσουν έναν βαθμό ανοσίας χάρη στο εμβόλιο ή την προηγούμενη μόλυνση. Το βασικό στοιχείο πρέπει να είναι ο εμβολιασμός, λένε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This