Εκτός παιχνιδιού η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιάστηκε στον ύπνο

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη λύπη του που η Ε.Ε. δεν ενημερώθηκε για την AUKUS

Must Read

Κι ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αντίδραση της Ρωσίας αναφορικά με την πρωτοβουλία AUKUS, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν πως θα στρέψει τη στήριξή της προς την Κίνα, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η παταγώδης αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποτελέσει παράγοντα εξελίξεων ή έστω να συμμετέχει σε αυτές.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο από τη μεταμεσονύχτια -ώρα Ελλάδας- ανακοίνωση των Μπάιντεν και Τζόνσον, ενώ και τα πρώτα σχόλια από την πλευρά των Βρυξελλών ήταν -το λιγότερο- χλιαρά. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη λύπη του που η Ε.Ε. δεν ενημερώθηκε για την AUKUS.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Λυπούμαστε που δεν μας ενημέρωσαν, που δεν μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες» είπε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τη στρατηγική της Ε.Ε. για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό. Ο Μπορέλ τόνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες του Ινδοειρηνικού. «Αυτή η νέα συμμαχία υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Ινδοειρηνικού για την ασφάλειά μας και για τις οικονομικές μας δυνατότητές» σχολίασε ο ανώτατος διπλωμάτης της Ε.Ε.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της συμμαχίας AUKUS στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρκέστηκε να απαντήσει πως δεν είναι η σωστή στιγμή να αξιολογηθούν οι διατλαντικές σχέσεις. «Ας μην μπερδεύουμε τα αχλάδια με τα μήλα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες στον Ινδοειρηνικό, όπως και με την Αυστραλία και δεν θα δράσουμε ad hoc λόγω μεμονωμένων γεγονότων όπως αυτών που ακούσαμε σήμερα» είπε και πρόσθεσε πως το θέμα της AUKUS θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις 18 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This