Γερμανικές εκλογές: «Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε», λένε -λίγο βιαστικά- στο SPD (video)

Πράσινοι και Φιλελεύθεροι αναμένεται να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι συνασπισμού (τουλάχιστον) τριών κομμάτων

Must Read

Με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να διατηρούν ένα μικρό, αλλά αξιοσημείωτο προβάδισμα 1,5 – 2 μονάδων έναντι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η είδηση δεν είναι ότι στο στρατόπεδο του Όλαφ Σολτς ήδη κάνουν λόγο για «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», αλλά το ότι πανηγυρίζουν σε εκείνο των Πρασίνων, με την Αναλένα Μπέρμποκ να αναδεικνύεται, όπως όλα δείχνουν, σε ρυθμιστής των γερμανικών εκλογών, χάρη στο αναπάντεχα υψηλό ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνουν.

Σε αντίστοιχο ύφος, όπως είναι φυσικό, κινούνται και οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, οι οποίοι αποτιμούν το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών, που, όπως όλα δείχνουν, εξελίσσονται σε θρίλερ. «Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε, ωστόσο, έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Η επικεφαλής των Πράσινων, Αναλένα Μπέρμποκ, με τη σειρά της, εμφανώς συγκινημένη από το αποτέλεσμα, σε ανάρτησή της ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της για την υποστήριξή τους. «Ευχαριστούμε όλους εκείνους που σήμερα επέλεξαν να ψηφίσουν “πράσινο”. Τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μάς έδειξαν και για την επιθυμία τους για μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση. Είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι πάλεψαν για την Καγκελαρία».

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του, που δεν αποκλείεται να παίξει, επίσης, ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε, κάτι που ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά για τους πρωτοπόρους

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ποσοστό που συγκεντρώνει το CDU είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει οι Χριστιανοδημοκράτες μεταπολεμικά, ενώ όσον αφορά στους Σοσιαλδημοκράτες, είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στα χρονικά.

Κι όλα αυτά σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου χαρακτηρίστηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών, με τα πρώτα στοιχεία από το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο να κάνουν λόγο για συμμετοχή που ξεπέρασε εκείνης του 2017, όταν και ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, το υψηλό ποσοστό εκείνων που επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Όσον αφορά, εξάλλου, το σάλο με την «αποκάλυψη» της ψήφου του Λάσετ, η οποία  και θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι η νέα γκάφα του επικεφαλής του CDU συνιστά, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε πως «ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την απόφασή της.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This