Γαλλία: Μέγα σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία – Σεξουαλική κακοποίηση 216.000 παιδιών από κληρικούς (video)

Τα θύματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 330.000, αν στα προηγούμενα προστεθούν λαϊκά μέλη της Εκκλησίας, όπως δάσκαλοι σε καθολικά σχολεία

Must Read

Σοκαριστικό το πόρισμα καταδικαστικής νέας έρευνας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία, καθώς, με βάση στοιχεία που χρονολογούνται από το 1950 μέχρι και τις ημέρες μας, περίπου 216.000 παιδιά ή έφηβοι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους αγόρια, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς κληρικούς και μοναχούς!

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ζαν-Μαρκ Σοβέ, ο επικεφαλής της επιτροπής που διεξήγαγε την έρευνα και συνέταξε τη σχετική έκθεση, «οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ περισσότερο από ανησυχητικοί, είναι συγκλονιστικοί και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μείνουν αναπάντητοι», προσθέτοντας ότι η επιτροπή της οποίας ηγείται ειδοποίησε τους εισαγγελείς για ορισμένες από τις υποθέσεις που εξέτασε.

Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις, είναι και οι πιο πρόσφατες που συγκλονίζουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης  κυρίως παιδιών από ιερωμένους ανά τον κόσμο, τα τελευταία 20 χρόνια. «Η κακοποίηση ήταν συστημική», υπογράμμισε ο Σοβέ κατά τη διάρκεια δημόσιας, διαδικτυακής παρουσίασης της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία έδειξε «βαθιά, απόλυτη, ακόμη και στυγνή αδιαφορία για χρόνια», προστατεύοντας τον εαυτό της, μάλλον, παρά τα θύματα. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αγόρια, σημείωσε, πολλά από αυτά ηλικίας από 10 ως 13 ετών.

«Η Εκκλησία όχι μόνον δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την κακοποίηση, αλλά “έκλεινε τα μάτια”, αποτυγχάνοντας να την αναφέρει, ενώ υπήρξαν και φορές που εν γνώσει της έφερνε τα παιδιά σε επαφή με τους θύτες», υπογράμμισε.

Ανεξάρτητη επιτροπή

Η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε από επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας στα τέλη του 2018, για να ρίξει φως στις κακοποιήσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην Εκκλησία, σε μια εποχή που μειώνεται ο αριθμός των εκκλησιαζομένων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή εργάστηκε ανεξάρτητα από την Εκκλησία.

Ο Σοβέ σημείωσε ότι «το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται», και πρόσθεσε ότι «έως τη δεκαετία του 2000 η Εκκλησία έδειχνε απόλυτη αδιαφορία για τα θύματα» και ότι «άρχισε πραγματικά να αλλάζει τη στάση της μόνον κατά το 2015 – 2016». Η επιτροπή εντόπισε η ίδια περίπου 2.700 θύματα μέσω κλήσεων για κατάθεση και πολλές χιλιάδες ακόμη βρέθηκαν σε αρχεία, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ωστόσο ευρείας κλίμακας έρευνα από ερευνητικές και δημοσκοπικές ομάδες υπολογίζει ότι υπήρξαν περίπου 216.000 θύματα, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει σε «330.000 αν προστεθούν οι λαϊκοί θύτες που εργάζονταν σε ιδρύματα της Καθολικής Εκκλησίας», σημείωσε ο Σοβέ. Οι αριθμοί αυτοί που επικαλέστηκε προκύπτουν από στατιστική εκτίμηση, στην οποία «υπάρχει περιθώριο σφάλματος 50.000 ανθρώπων», διευκρίνισε, επίσης, ο πρόεδρος της επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξαν περίπου 2.900 – 3.200 ύποπτοι για παιδεραστία στην Γαλλική Εκκλησία τα τελευταία 70 χρόνια».

«Είσαστε ντροπή για την ανθρωπιά μας», είπε απευθυνόμενος στους εκκλησιαστικούς εκπροσώπους στην δημόσια παρουσίαση της έκθεσης ο Φρανσουά Ντεβό, ο οποίος έχει ιδρύσει την ένωση θυμάτων La Parole Liberee. «Σε αυτήν την κόλαση έχουν γίνει αποτρόπαια μαζικά εγκλήματα (…), αλλά υπάρχουν και χειρότερα, προδοσία της εμπιστοσύνης, προδοσία της ηθικής, προδοσία των παιδιών», πρόσθεσε ο Ντεβό, ο οποίος κατηγορεί, επίσης, την Εκκλησία για δειλία.

Ο ίδιος ευχαρίστησε την επιτροπή, λέγοντας ότι ελπίζει η έκθεση αυτή να αποτελέσει σημείο καμπής: «Επιτέλους προσφέρετε στα θύματα μια θεσμική αναγνώριση της ευθύνης της Εκκλησίας», κατέληξε.

Την «ντροπή» της εκφράζει η γαλλική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Εκπρόσωπος των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας ζήτησε «συγγνώμη» από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις καταχρήσεις αυτές στους κόλπους της Εκκλησίας, που χρονολογούνται από το 1950.

Ο Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, αρχιεπίσκοπος της Ρενς και επικεφαλής της Συνόδου των Γάλλων Επισκόπων, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επίσκοποι θέλουν να εκφράσουν στα θύματα την ντροπή τους για την κακοποίηση που αποκαλύφθηκε από την έρευνα. «Η επιθυμία μου αυτή την ημέρα είναι να σας ζητήσω συγγνώμη, συγγνώμη από την καθεμιά σας και από τον καθένα σας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως «αισθάνθηκε πόνο», όταν άκουσε για το πόρισμα της έρευνας, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το Βατικανό.

  • Ακολουθεί η μαρτυρία θύματος σεξουαλικής κακοποίησης από ιερέα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This