Η CIA παραδέχθηκε ότι έχει χάσει δεκάδες πληροφοριοδότες

Δεκάδες πληροφοριοδοτες τα τελευταία χρόνια σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν, συνελήφθησαν ή αποκαλύφθηκαν και μετατράπηκαν σε διπλούς πράκτορες.

Must Read

Αξιωματούχοι της CIA ανέφεραν σε ένα άκρως απόρρητο υπόμνημα προς όλους τους σταθμούς και τις βάσεις της σε όλο τον κόσμο, ότι πάρα πολλοί από τους ανθρώπους που στρατολογεί από άλλες χώρες για να κατασκοπεύουν για λογαριασμό των ΗΠΑ, έχουν χαθεί.

Η ειδοποίηση εστάλη σε κάθε σταθμό και βάση της CIA σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times οι οποίοι επικαλούνται  αξιωματούχους που είχαν δει την επιστολή.

Οι αξιωματούχοι εξέτασαν δεκάδες περιπτώσεις πληροφοριοδοτών τα τελευταία χρόνια που σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν, συνελήφθησαν ή αποκαλύφθηκαν και μετατράπηκαν σε διπλούς πράκτορες.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η «αποστολή πάνω από την ασφάλεια». Μια ταχεία διαδικασία στρατολόγησης, υπερβολική εμπιστοσύνη στις πηγές και αδικαιολόγητες προαγωγές, αναφέρονται όλα ως διαδικασίες που πρέπει να αλλάξουν.

Σε ένα τμήμα του σημειώματος, σημειώνεται ότι συχνά οι πράκτορες μπορούν να προαχθούν  για την στρατολόγηση ενός πληροφοριοδότη, είτε ο πληροφοριοδότης αποδεικνύεται επιτυχημένη πηγή είτε όχι.

«Κανείς στο τέλος της ημέρας δεν θεωρείται υπεύθυνος όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά με έναν πράκτορα», δήλωσε στους Times ο Ντάγκλας Λόντον, πρώην πράκτορας της CIA.

Άλλοι πρώην πράκτορες, σημείωσαν οι Times, ανέφεραν ότι το σημείωμα απέδειξε ότι ενώ η απώλεια πληροφοριοδοτών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι κάτι φυσιολογικό, το ζήτημα τώρα είναι «πιο επείγον» από ό, τι έχει δημοσιοποιηθεί.

Η προειδοποίηση για τους ανησυχητικούς αριθμούς ήταν προς τους «αξιωματικούς της πρώτης γραμμής» και εκείνους που συμμετείχαν άμεσα στην στρατολόγηση πληροφοριοδοτών, σύμφωνα με όσους το είχαν δει και διαβάσει.

Οι εξοικειωμένοι με την κατάσταση δήλωσαν ότι ο λόγος για το ευρύ σημείωμα είναι να «παρακινηθούν» οι αξιωματούχοι να ενισχύσουν την ασφάλεια και τη διαχείριση των πληροφοριοδοτών σε ατομική βάση.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση της διαδικασίας ελέγχου των πληροφοριοδοτών και εστιάζουν στην αποφυγή ξένων υπηρεσιών πληροφοριών για να αποτρέψουν τη δυνατότητα διπλών πρακτόρων. Οι κατάσκοποι στις προειδοποιητικές σημειώσεις εντοπίστηκαν σε χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα και μετατράπηκαν σε διπλούς πράκτορες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This