Τρίτη 22/6/2021

Οι μαθητές πήραν τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο που σημαδεύτηκε από ακραία βία, μαθητές λυκείου του Χονγκ Κονγκ και διαδηλωτές, σχημάτισαν το πρωί ανθρώπινες αλυσίδες με σκοπό να εμποδίσουν την κίνηση των συρμών του μετρό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος για την δημοκρατία.

Το Πεκίνο έχει πληθύνει τις ενέργειες εκφοβισμού, με την πραγματοποίηση ασκήσεων στα σύνορα και την άσκηση πιέσεων επί των επιχειρήσεων του Χονγκ Κονγκ.

«Το τέλος είναι κοντά» προειδοποίησε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua για τις κινητοποιήσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η απειλητική προειδοποίηση δεν εμπόδισε το πρωί της Δευτέρας τους διαδηλωτές, ντυμένους στα μαύρα, να βάλουν και πάλι στόχο το μετρό, βασικό άξονα για τη λειτουργία του Χονγκ Κονγκ, εμποδίζοντας το κλείσιμο των θυρών των συρμών σε ορισμένους σταθμούς.

Ταυτόχρονα, μαθητές λυκείων σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες μπροστά από τα σχολεία τους φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη και προστατευτικά γυαλιά.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι το σπίτι μας. Είμαστε το μέλλον της πόλης και πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες για να την σώσουμε», δήλωσε μία 17χρονη μαθήτρια.

Το κίνημα ξεκίνησε τον Ιούνιο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά νομοσχεδίου που επέτρεπε την έκδοση πολιτών του Χονγκ Κονγκ προς την Κίνα. Από τότε το κίνημα μεγάλωσε εμπλουτίζοντας τις διεκδικήσεις του, με την καταγγελία της υποχώρησης των ελευθεριών και την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής κατά παραβίασιν της αρχής «Μία χώρα, Δύο συστήματα» που προβλέπεται από την συμφωνία της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Διαδηλωτές κάλεσαν επίσης σήμερα σε γενική απεργία, χωρίς ανταπόκριση μέχρι το μέσον της ημέρας ενώ οι φοιτητές προγραμματίζουν νέα διαδήλωση το απόγευμα και δεκαπενθήμερο μποϊκοτάζ στα μαθήματα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ