Ο Γάλλος «Τραμπ», Ερίκ Ζεμούρ, γκρεμίζει τη Λεπέν

Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι το πρόσωπο-έκπληξη των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν την άνοιξη του 2022, καθώς η δεξιά ατζέντα του τον φέρνει έως και δεύτερο, πίσω από τον Μακρόν, στις δημοσκοπήσεις

Must Read

Αφίσες με συνθήματα «Ζεμούρ για πρόεδρος» φιγουράρουν σε γειτονιές της Μασσαλίας, εκεί όπου κάποτε ήταν τα προπύργια της Μαρίν Λεπέν. Το όνομα του 63χρονου Ερίκ Ζεμούρ, τηλεοπτικού σχολιαστή και συγγραφέα, συζητείται παντού, από τα ξεχασμένα Κίτρινα Γιλέκα έως τους δημοσκόπους του Εθνικού Συναγερμού και τα κεντρικά του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν. Αλλωστε, οι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2022 προεδρικές εκλογές στη Γαλλία απέχουν μια «ανάσα» για τα κομματικά επιτελεία.

Οι δημοσκοπήσεις προκαλούν έντονο προβληματισμό, αν όχι έκπληξη. Δημοσκόπηση του Harris Interactive φέρει τον Ερίκ Ζεμούρ δεύτερο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με ποσοστό 17%, αφήνοντας πίσω τη Λεπέν με 15%. Στην πρώτη θέση παραμένει ο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 24%.

Σε άλλη δημοσκόπηση για το Politico, η διαφορά είναι μικρότερη, με τον Ζεμούρ να βρίσκεται στο 13%, πίσω από τη Λεπέν που κερδίζει το 17%. Ο Μακρόν εμφανίζεται και εδώ με 24%.

Η δημοσκόπηση, ωστόσο, της Harris Interactive έγινε πρωτοσέλιδο και προκάλεσε πανικό, καθώς ο Ζεμούρ φαίνεται ότι απολαμβάνει τη δημοφιλία μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων της Δεξιάς, χωρίς να έχει καν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν και κάτι άλλο για τον Ζεμούρ, ότι μπορεί να ανατρέψει τις προεδρικές φιλοδοξίες αντιπάλων του. Ο ίδιος ξεπερνά και τους τρεις υποψηφίους της Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, Μισέλ Μπαρνιέ, Ξαβιέ Μπερτράν.

Η μετανάστευση

Το Politico περιγράφει τον Ζεμούρ ως μια πολεμική φιγούρα, της οποίας η ρητορική για τη μετανάστευση και το Ισλάμ κατηγορείται ότι προκάλεσε διχασμό στη Γαλλία και υποβάθμισε τη δημόσια συζήτηση. Οι υποστηρικτές του, ωστόσο, λένε ότι δίνει μια ανάσα σε μια κοινωνία που πλήττεται από την πολιτική ορθότητα.

Ο Ζεμούρ κυριαρχεί στις ειδήσεις στη Γαλλία, με αρκετούς να βλέπουν στο πρόσωπό του τον… Γάλλο Τραμπ. Οι ομοιότητες μεταξύ Τραμπ και Ζεμούρ είναι αρκετές: Οι ιστορίες τους μοιάζουν, έχουν παρόμοιες απόψεις και αμφότεροι υποστηρίζουν ότι δεν είναι πολιτικοί καριέρας. Ο Τραμπ κέρδισε τεράστια προβολή στο Fox News και στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «The Apprentice», ενώ ο Ζεμούρ έφτιαξε φήμη χάρη σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Οπως ο Τραμπ, έτσι και ο Ζεμούρ, σχολιάζει το Politico, απασχόλησε το τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με ένα μείγμα υπερβολικών απόψεων και υποσχέσεων για μια σκληρή προσέγγιση της μετανάστευσης, ένα από τα βασικά ζητήματα στις εκλογές.

Πρόσφατα, πρότεινε να εισαχθούν εκ νέου καθολικά ονόματα για παιδιά που γεννήθηκαν στη Γαλλία για να βελτιωθεί η ένταξη των μεταναστών και ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της απέλασης όλων των ξένων «παραβατών».

Σε πτώση η Λεπέν

Η υψηλή δημοτικότητα του Ζεμούρ ερμηνεύεται και δικαιολογείται, καθώς συνδέει την ψήφο των συντηρητικών καθολικών αστών με εκείνη του εκλογικού σώματος της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα, το άστρο της Μαρίν Λεπέν -που απέτυχε να κερδίσει έστω και μία περιφέρεια στις πρόσφατες τοπικές εκλογές- ξεθωριάζει και οι δυο τους διεκδικούν την ίδια μερίδα της δεξαμενής των απογοητευμένων ψηφοφόρων της λαϊκής Δεξιάς, με τον Ζεμούρ να απειλεί να την πετάξει έξω από τη μάχη του δεύτερου γύρου.

«Η κατάκτηση της προεδρίας, ωστόσο» σχολιάζει ο «Economist», «είναι διαφορετική υπόθεση». Καμία δημοσκόπηση δεν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα καταφέρει ο Ζεμούρ, και ίσως μάλιστα βοηθήσει τον Μακρόν αποδυναμώνοντας τη Λεπέν.

Το κρίσιμο πάντως στοιχείο είναι ότι εξασφαλίζει σημαντική απήχηση στους εκλογείς του κεντροδεξιού υποψηφίου το 2017 Φρανσουά Φιγιόν. Αλλωστε, ο Ζεμούρ δηλώνει ότι θέλει να σβήσει τις διαχωριστικές γραμμές στον ευρύ χώρο της Δεξιάς. «Προσελκύει πάνω του την προσοχή ως ο περίεργος υποψήφιος» λέει ο Εμανουέλ Ριβιέ του δημοσκοπικού ινστιτούτου Kantar. «Είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να διεξάγεις μια πραγματική προεκλογική εκστρατεία από το να εμφανίζεσαι στην τηλεόραση ή να υπογράφεις βιβλία».

«Η Γαλλία δεν είπε την τελευταία της λέξη»

Γόνος εβραϊκής οικογένειας αλγερινής καταγωγής, έχει δηλώσει ότι το καθεστώς του Βισί στην πραγματικότητα προστάτεψε τους Γαλλοεβραίους, ότι τα ξένα ονόματα θα πρέπει να απαγορευτούν στη Γαλλία και ότι το Ισλάμ είναι ασύμβατο με τη χώρα. Ο 63χρονος Ζεμούρ αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εδώ και περίπου 25 χρόνια στη Γαλλία. Βιβλία του, με τίτλους όπως «Γαλλική Μελαγχολία» και «Γαλλική Αυτοκτονία», προβλέπουν την κατάρρευση του γαλλικού πολιτισμού.

Γεννημένος πριν από 63 χρόνια στην Αλγερία, ο Ζεμούρ συνέδεσε τη δημοσιογραφική του καριέρα με την εφημερίδα «Le Figaro». Η εβραϊκή οργάνωση LICRA και οι αντιρατσιστικές SOS Racisme και MRAP υπήρξαν μεταξύ αυτών που τον έσυραν στα δικαστήρια για υποκίνηση μίσους, όμως μόνο μία από τις υποθέσεις αυτές τελεσιδίκησε εις βάρος του.

Στους σταθερούς υποστηρικτές του Ζεμούρ όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνεται ο Ρομπέρ Μενάρ, ο επίσης γαλλοαλγερινής καταγωγής άλλοτε τροτσκιστής ιδρυτής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), ο οποίος πλέον διανύει τη δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος του Μπεζιέ με τη στήριξη του Εθνικού Συναγερμού. Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται το τελευταίο βιβλίο του, με τίτλο «Η Γαλλία δεν είπε την τελευταία της λέξη». Εχει ήδη πουλήσει 120.000 αντίτυπα, ενώ τυπώνονται άλλα 200.000, καθώς είναι πρώτο σε πωλήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This