Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Επιστρέφει ο λύγκας στη Σκωτία

Από τη Σκωτία θα ξεκινήσει το εγχείρημα της επανένταξης του ευρασιατικού λύγκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το σχέδιο να βρίσκεται πια στην τελική ευθεία.

Ο λύγκας είναι μεγάλο αιλουροειδές και η όψη του θυμίζει κάτι μεταξύ γάτας και τίγρη! Από την ελληνική επικράτεια έχει εξαφανιστεί, αλλά ζούσε στα μέρη μας μέχρι και πριν 50 χρόνια περίπου.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές φαίνεται να έχουν εντοπίσει μία κατάλληλη περιοχή στη χερσόνησο Κιντάιρ της Σκωτίας, για να τοποθετήσουν ζώα του είδους, από όπου θα μπορούν να εξαπλωθούν στα υπόλοιπα Χάιλαντς μέσα στον επόμενο αιώνα.

Ωστόσο, η ιδέα του να αφήσεις ελεύθερα αιλουροειδή, μεγαλύτερα από έναν Γερμανικό Ποιμενικό, στην εξοχή της Σκωτίας δεν είναι για όλους πολύ καλή. Το αγαπημένο γεύμα του λύγκα είναι τα ελάφια, όμως οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι μπορεί να προτιμήσει τα πρόβατά τους ως πιο εύκολο θήραμα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, είχε ασκήσει βέτο σε αίτηση για την απελευθέρωση του λύγκα στο Δάσος Κίλντερ. Αν και θετικός στην επιστροφή του αιλουροειδούς, αρνήθηκε να δώσει την άδεια, επειδή δεν είχε γίνει ακόμα επαρκής προετοιμασία και οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να διασφαλιστεί πως όλα θα πάνε καλά.

Μία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί είχε δείξει ότι, βάσει των συνθηκών, υπήρχαν μόνο 21% πιθανότητες να επιβιώσει το ζώο σε βάθος εκατονταετίας. Ωστόσο, πλέον ο δρόμος άνοιξε για το «πείραμα», η επιτυχία ή όχι του οποίου θα φανεί στην πράξη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ