Μια ιστορική ανταλλαγή 70 κρατουμένων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία (από 35 για το κάθε κράτος), έλαβε χώρα σήμερα Σάββατο 07/9, την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «ένδειξη ελπίδας», καλώντας, παράλληλα, να συνεχιστεί η εργασία προκειμένου να «τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες του Μινσκ».
«Αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι μια ένδειξη ελπίδας (…) Αξίζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, προκειμένου να θέσουμε σε εφαρμογή τις συμφωνίες του Μινσκ. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να το κάνει», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ανάμεσα στους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν, είναι ο 43χρονος κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2014 στην Κριμαία, επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση της συγκεκριμένης ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία, αλλά και 24 Ουκρανοί ναύτες, μεταξύ των οποίων δύο πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών SBU, τα πλοία των οποίων είχαν πέσει στα χέρια της Ρωσίας ανοικτά της Κριμαίας τον περασμένο Νοέμβριο, στην πιο άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων τέτοιου εύρους ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία από το 2014, οπότε και ξέσπασε η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, που προκάλεσε 13.000 θανάτους μέσα σε πέντε χρόνια. Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές, κάτι που η Ρωσία αρνείται.
Οι συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ, που υπογράφτηκαν το 2015 με αναδόχους τη Γερμανία και τη Γαλλία, οδήγησαν σε σημαντική μείωση των συγκρούσεων στην περιοχή αυτή, όμως το πολιτικό σκέλος των συμφωνιών αυτών παραμένει νεκρό γράμμα.
Ωστόσο, η ανάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόσφατο Μάιο, διευκόλυνε κάπως τις σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.