Για αλισβερίσια πάει ο Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία – Τι θα του ζητήσει ο πρίγκιπας διάδοχος

Το σαουδαραβικό αίτημα σιωπής για τη δολοφονία Κασόγκι και η τουρκική οικονομική απελπισία

Must Read

Εν μέσω προσπαθειών επαναπροσέγγισης Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Βασίλειο τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, αυτή η επίσκεψη θα μοιάζει περισσότερο με νταραβέρι.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς της Wall Street Journal, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (ο οποίος προσκάλεσε τον Ερντογάν) θα ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να μην αναφέρει ξανά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και να επιβάλλει στα τουρκικά ΜΜΕ να σταματήσουν να αναφέρουν το θέμα!

Και αν ο μπιν Σαλμάν στοχεύει σε μια υπόσχεση σιωπής από τον Τούρκο Πρόεδρο, για τον Ερντογάν, οι υπολογισμοί αφορούν περισσότερο τα χρήματα παρά τη γεωπολιτική, καθώς αναζητά οικονομικούς σωτήρες λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης της Τουρκίας.

Η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Zaman ανέφερε ότι οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία έφτασαν σε αριθμούς ρεκόρ μετά από μήνες μποϊκοτάζ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Αρχής, η αξία των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη Σαουδική Αραβία μειώθηκε στα 189 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, αφού κατέγραψε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Όσον αφορά τις εισαγωγές της Τουρκίας από τη Σαουδική Αραβία, έσπασαν το ρεκόρ, φτάνοντας  στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2021, αφού ήταν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η Zaman επισήμανε ότι η Τουρκία έχει μεγάλο εξωτερικό εμπορικό έλλειμμα 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μποϊκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα από τον Οκτώβριο του 2020.

Γιατί «πάγωσαν» οι σχέσεις των δύο χωρών

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του αντιφρονούντα Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ.

Τζαμάλ Κασόγκι

Επικριτής του Μπιν Σαλμάν, ο Κασόγκι που διέμενε στις ΗΠΑ πιστεύεται ότι σκοτώθηκε από πράκτορες της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας αφού μπήκε στο προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, έναν ισχυρισμό που το Ριάντ αρνείται.

Η σορός του Κασόγκι δεν βρέθηκε ποτέ και η Άγκυρα κατηγόρησε τους Σαουδάραβες αξιωματούχους για τη δολοφονία, παραλείποντας ωστόσο να κατονομάσει τον πρίγκιπα διάδοχο.

Ο ισχυρισμός ώθησε τους σαουδαραβικούς επιχειρηματικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ριάντ, να ζητήσουν μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα.

Η συνάντηση τον επόμενο μήνα θα προσφέρει μια ευκαιρία «να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με σημαντικότερο τη δολοφονία και τον διαμελισμό του Κασόγκι», σύμφωνα με την WSJ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This