Χάος στο Καζακστάν: Στους δρόμους ο στρατός – Αναφορές για δεκάδες νεκρούς!

Έρχεται βοήθεια από την Ρωσία

Must Read

Έκρυθμη παραμένει για δεύτερη μέρα η κατάσταση στο Καζακστάν, αφού αμέτρητοι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, διαδηλώνοντας για την «έκρηξη» στις τιμές του υγραερίου. Μάλιστα, γίνεται λόγος για δεκάδες νεκρούς από τα πυρά του στρατού.

Έχοντας ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προειδοποιώντας με σκληρή καταστολή, ο πρόεδρος, Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ, κάνει λόγο για «τρομοκρατική απειλή» και στρέφεται στη Ρωσία ζητώντας την βοήθειά της.

Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν σήμερα το πρωί στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι. Πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία της Αλμάτι ανακοίνωσε ότι δεκάδες ταραξίες «εξαλείφθηκαν», μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Ο Ερσάν Μπαμπακουμάροφ, αντιδήμαρχος της Αλμάτι, ανακοίνωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου της πόλης τερματίστηκε. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πτήσεις προς και από την πόλη μετά την κατάληψή του από πλήθος ανθρώπων χθες Τετάρτη.

Σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά τους, φαίνονται οι σοροί νεκρών και υπάρχουν πληροφορίες πως ελεύθεροι σκοπευτές εκτελούν εν ψυχρώ διαδηλωτές!

Μέχρι αυτήν την ώρα, έχουν χάσει την ζωή τους από τα επεισόδια οκτώ αστυνομικοί και άνδρες της Εθνοφρουράς και έχουν τραυματιστεί 317, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για θύματα μεταξύ των διαδηλωτών, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για χιλιάδες τραυματίες.

«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές και εντάσσεται στη ρωσική στρατηγική παραπληροφόρησης»

Η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε χθες τις αρχές του Καζακστάν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ευχή οι διαδηλώσεις να είναι «ειρηνικές», με την εκπρόσωπό της Τζεν Ψάκι να διαψεύδει κατηγορηματικά τις «ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας» περί αμερικανικής υποκίνησης των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα.

«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές και εντάσσεται στη ρωσική στρατηγική παραπληροφόρησης», επέμεινε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις ανέφερε πως η Ουάσινγκτον «καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες και την καταστροφή περιουσιών και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τόσο τις αρχές όσο και τους διαδηλωτές».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία

Στον απόηχο των επεισοδίων στο Καζακστάν, η Ρωσία κάλεσε να υπάρξει ειρηνική επίλυση της κρίσης «εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων και μέσω διαλόγου και όχι μέσω ταραχών στους δρόμους».

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ «παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, προσθέτοντας πως είναι «πολύ σημαντικό (…) οι πάντες να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από τη βία και να προωθήσουν τον διάλογο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This