Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Νέο κόμμα «στήνει» ο Νταβούτογλου – Χάνει στελέχη ο Ερντογάν

Παραιτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ήταν και ένας από τα πιο γνωστά στελέχη του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του προέδρου Ερντογάν.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών τελευταία δεν ήταν καλές, ενώ μετά τη διαδικασία διαγραφής του Νταβούτογλου από το AKP, την οποία είχε ξεκινήσει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, ο  Ερντογάν είχε αφήσει αιχμές για το τι θα επακολουθούσε.

Ο ίδιος ο Νταβούτογλου, μάλιστα, δήλωσε με πικρία κατά την παραίτησή του: «Για να απαλλάξουμε τη βάση του κόμματος του ΑΚΡ από τη θλίψη να δει τον δικό της γενικό πρόεδρο να διαγράφεται, δηλώνουμε την παραίτησή μας από το κόμμα για το οποίο ιδρώσαμε και μοχθήσαμε».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας: «Το ΑΚΡ το οποίο ελέγχεται από ένα στενό κύκλο προσώπων δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δώσει λύση στα προβλήματα. Είναι φανερό ότι τα κανάλια αυτοκριτικής, κοινής γνώμης και διαβουλεύσεων είναι κλειστά και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής».

Ο Ερντογάν, πάντως, προετοίμαζε το κλίμα εδώ και μέρες, διακηρύττοντας:

«Αν υπάρχουν κάποιοι που στα χαρτιά φαίνονται να είναι μέλη μας, αλλά έχουν διαχωρίσει το δρόμο τους από εμάς, δεν θα διστάσουμε να τους καθαρίσουμε».

Ο Νταβούτογλου στο πλαίσιο αυτό είχε πιάσει το μήνυμα και είχε απαντήσει: «Δεν περιμένω να με διαγράψουν, άλλωστε με διέγραψαν από την ιστορία» προσθέτοντας: «Ανοίγει ο δρόμος για νέο κόμμα; Ανοίγει. Είναι ιστορική ευθύνη και καθήκον μας προς το έθνος (…) να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Νταβούτογλου, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Ερντογάν από το 2014 έως το 2016.

Ο Νταβούτογλου είχε διαβεβαιώσει στο παρελθόν πως δεν θα επέκρινε ποτέ δημόσια τον Ερντογάν, όμως έσπασε τη σιωπή του τον περασμένο Ιούλιο, παραχωρώντας μια συνέντευξη-ποταμό στην οποία κατηγόρησε ιδίως το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του. Παράλληλα, επέκρινε την ηγεσία, διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο, ο υποψήφιος που επέλεξε προσωπικά ο Ερντογάν υπέστη βαριά ήττα.

Η εκτελεστική επιτροπή του AKP είχε αποφασίσει ομόφωνα στις αρχές Σεπτεμβρίου να παραπέμψει τον Νταβούτογλου σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφεί.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε την απόφαση των διοικητικών οργάνων του AKP «πολύ σοβαρή» και «όχι σύμφωνη» με τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος.

Η ανακοίνωση του Νταβούτογλου γίνεται αυτή τη στιγμή, ενώ άλλοτε προσωπικότητες πρώτης γραμμής, όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλί Μπαμπατζάν, αμφότεροι ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος παίρνουν τελευταία αποστάσεις από τον Ερντογάν.

Πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιφορτισμένος με την εποπτεία της τουρκικής οικονομίας, ο Μπαμπατζάν ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το κόμμα επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ