Παναγία Σουμελά: Επιστολή διαμαρτυρίας Βαρθολομαίου προς τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού

Σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν από Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές

Must Read

Την ώρα που έχει ξεσπάσει διεθνής σάλος για τα προσβλητικό περιστατικό στη Μονή Σουμελά και ενώ η ελληνική Εκκλησία προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει επίσημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφάσισε να αναλάβει δράση αποστέλλοντας σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε προς τον Μεχμέτ Νουρί Ερσόι επιστολή διαμαρτυρίας για την προσβολή «της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Η αρχαία Μονή Σουμελά λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να φέρει την ευθύνη καλής διαχείρισης και προστασίας της από κάθε άποψη.

Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προβαίνει σε ανάλογη ενέργεια, καθώς το ίδιο είχε πράξει και στην περίπτωση προσβολής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, τότε που (ακόμη) λειτουργούσε επίσημα ως μουσείο, με τον Παναγιώτατο να έχει αποστείλει έντονη διαμαρτυρία προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει την απαράδεκτη ενέργεια, αίροντας τη σχετική άδεια.

Ερώτηση και προς την Κομισιόν

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από Τούρκους πολίτες που χορεύουν σε διαφημιστικό spot για τουριστική προβολή», κατέθεσαν οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (ΝΔ και ΔΗΣΥ), με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές τονίζουν στην εν λόγω ανακοίνωση ότι «οι προσβλητικές αυτές εικόνες, που έγιναν ύστερα από άδεια των τουρκικών αρχών, σε έναν ιερό χώρο με ιστορία 16 αιώνων και υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This