Πόλεμος νεύρων με τον Πούτιν να δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο: «Είμαστε έτοιμοι για διπλωματικές λύσεις με τη Δύση»

Κλιμακωτές αντιδράσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα με τον Λαβρόφ να ακυρώνει τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν - Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις

Must Read

Με το βλέμμα στραμμένο στην απειλή της Ρωσίας, και εν αναμονή του επόμενου βήματος του Πούτιν, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Παρά την ομοβροντία κυρώσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη, ο Ρώσος τσάρος δεν φαίνεται να πτοείται καθώς δείχνει οικονομικά σίγουρος για να τις αντιμετωπίσει.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου αφήνουν μία μικρή χαραμάδα ελπίδας -τουλάχιστον διπλωματικής-, αφού διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως, επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Θέλει να κατοχυρώσει τις ενέργειές του και με διπλωματικό τρόπο; Δηλαδή να τις νομιμοποιήσει και να προχωρήσει κανονικά στο σχέδιό του;

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε μερική επιστράτευση και στο Ντονέτσκ, ενώ σημειώθηκε νέα ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, δεν είναι σαφής η αιτία της έκρηξης. Ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik μετέδωσε από την πλευρά του ότι η έκρηξη έγινε σε περιοχή όπου βρίσκεται κέντρο τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Στρατεύματα στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας 

Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.

Το… μυαλό του Πούτιν

Το ερώτημα πλέον είναι ένα. Ο Πούτιν τελικά θέλει να επιταχύνει τις παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους, ή θέλει να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την άρνηση για να δικαιολογήσει την επόμενη επιθετική κίνηση στην Ουκρανία;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, απαιτεί το επίσημο πάγωμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, την απόσυρση των δυτικών στρατευμάτων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και τον επαναπατρισμό των αμερικανικών πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά του ωστόσο ο ίδιος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας. Τις παράνομες πράξεις της Ρωσίας κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποκαλύπτοντας το πρώτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, σε συντονισμό με τους εταίρους των ΗΠΑ στη Δύση.

Ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει τη νέα ρωσική αυτοκρατορία;

Ο φόβος ότι επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία είναι προ των πυλών, καθώς 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί είναι ανεπτυγμένοι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών. Παράλληλα, στη Μόσχα, ο υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ ανέγνωσε ενώπιον της Γερουσίας το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτυχθούν στρατεύματα στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ.

Πρώτες κυρώσεις

Το NATO αναμένει «μείζονα επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Χωρίς να περιμένουν, οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις, αντιδρώντας στην αναγνώριση των αυτονομιστών με τους οποίους πολεμά ο ουκρανικός στρατός εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το πιο θεαματικό μέτρο ανακοινώθηκε από το Βερολίνο, που πάγωσε το γιγαντιαίο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μετέφερε ακόμα περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ουκρανία. Παράλληλα, στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα «πρώτο πακέτο» κυρώσεων με σκοπό να εμποδιστεί η Μόσχα να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.

Δεν θα δει Λαβρόφ ο Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε  ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία. Ο φόβος πλέον είναι ορατός και έχει να κάνει με τις πληθωριστικές πιέσεις που θα ασκηθούν με ακόμη πιο έντονο τρόπο, στην περίπτωση που οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο εκτοξευθούν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και τώρα υπάρχουν και σενάρια τρόμου που θέλουν τις τιμές του πετρελαίου να κάνουν άλμα κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ από την Ρωσία υπάρχουν κάποιες φωνές όπως αυτές του πρώην προέδρου της χώρας Μεντβέντεφ που θέλει την τιμή στο φυσικό αέριο να φτάνει τα …. 2.000 ευρώ το κυβικό, ενώ άλλες εκτιμήσεις πιο … λογικές το ανεβάζουν στα 200 ευρώ την μεγαβατώρα.

Παράλληλα, στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι μία ανάσα από το 1,9 ευρώ το λίτρο που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ. Βέβαια σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως τα νησιά πωλείται πάνω από 2 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Ασκήσεις ετοιμότητας από μαθητές στο Χάρκοβο – Δοκιμάζουν αλεξίσφαιρα γιλέκα, μαθαίνουν τις πρώτες βοήθειες

Ρωσόφωνο χωριό στο Ντονμπάς βομβάρδισε η Ουκρανία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This