Δύο οι νεκροί Έλληνες στο χωριό Σαρτανά – Τέσσερις νεκροί Έλληνες στο χωριό Μπουχάς

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων - Τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ένα παιδί

Must Read

Νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών, διευκρινίζει ότι οι νεκροί στο χωριό Σαρτανά είναι δύο, ελληνικής καταγωγής και όχι τρεις όπως αρχικά είχε μεταδοθεί. Δυστυχώς πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι υπάρχουν άλλοι τέσσερις νεκροί έλληνες στο χωριό Μπουγάς.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του και το ΥΠΕΞ.

«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως φαίνεται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από λίγο, το χωριό βομβαρδίζεται και πολλά σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Ακόμα όμως δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για τον θάνατο των Ελλήνων και τoν τραυματισμό τουλάχιστον έξι πολιτών μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Δείτε την φωτογραφία από το χωριό πριν από λίγα λεπτά.

Το χωριό Σαρτανά στην Μαριούπολη, στις φλόγες

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας». 

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τον βομβαρδισμό αμάχων

Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε μέσω Twitter τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τον θάνατο των δύο ομογενών.

«Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

 

«Αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών μας, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού», εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Θλίψη και αποτροπιασμό για τον ρωσικό βομβαρδισμό αμάχων στο χωριό Σαρτανά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών μας, εκφράζει μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υπογραμμίζει στην ίδια ανάρτηση πως «η Ρωσία οφείλει έστω και τώρα να αντιληφθεί ότι αυτός ο πόλεμος μόνο χαμένους θα έχει και ειδικά αθώα θύματα».

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ευθύνεται για τον θάνατο των ομογενών

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς.

Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This