Αντίστροφη μέτρηση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT;

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ - Για αποσύνδεση της Ρωσίας «από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό», μίλησε ο Ζελένσκι

Must Read

Την ώρα που το CNN μετέδιδε επικαλούμενο πηγή της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσυνδέσουν μόνο ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και όχι ολόκληρη τη ρωσική οικονομία από το SWIFT, Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυπτε πως αύριο Κυριακή, θα υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα.

«Aύριο αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT», είπε ο εν λόγω αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο αργότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ, αλλά με αναφορά σε ενίσχυση της Ουκρανίας: «Συγκαλώ τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18:00 για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα».

Η είδηση αυτή έρχεται μετά και την κάμψη των αντιστάσεων της Γερμανίας σε μια τέτοια κίνηση. Ανώτατοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ότι το Βερολίνο επιδιώκει να περιορίσει την παράπλευρη ζημία μιας τέτοιας απόφασης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ με κοινή δήλωσή τους τόνισαν πως η Γερμανία «εργάζεται εκτάκτως για τον περιορισμό της παράπλευρης ζημίας από την αποσύνδεση από το SWIFT με τέτοιο τρόπο, ώστε να επηρεάζει τους σωστούς ανθρώπους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας στοχευμένος και λειτουργικός περιορισμός του SWIFT».

Ο Ζελένσκι «καλωσορίζει» τις κινήσεις αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε τις κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη. Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι’ αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας... Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού – το SWIFT… Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι «κλειδί» για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι στο σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This