Στον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων η Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ – Το «όχι» του Ζελένσκι και οι οδομαχίες στο Χάρκοβο

Το «όχι» του Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις και τα «χτυπήματα» του ρωσικού στρατού

Must Read

Τέταρτη μέρα μαίνονται οι επιθέσεις στα ουκρανικά εδάφη από ρωσικά στρατεύματα με βαρύ φόρο αίματος και από τις δυο πλευρές. Πριν από λίγη ώρα Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οδομαχίες στο κέντρο της πόλης.

Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη. Ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης, Όλεγκ Σινεγκούμποβ, ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να εισχωρήσουν στο Χάρκοβο και με ανακοίνωσή του καλεί τον πληθυσμό να παραμείνει στα καταφύγια.

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ. «Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ» που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Το «όχι» του Ζελένσκι

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ρωσίας ανακοίνωσε πως το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να στείλει ρωσική αντιπροσωπεία στην Λευκορωσία, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Στην αντιπροσωπεία της Μόσχας περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις στη πολη Γκομέλ» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου με το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας να ανακοινώνει ότι απο την πλευρά του έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη συνάντηση και τώρα εργάζεται για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν το πρωτόκολλο.

Από την πλευρά του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά όχι στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας, επειδή η χώρα αυτή λειτουργεί ως βάση οπισθοφυλακής στην εισβολή στην Ουκρανία. «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στη Λευκορωσία αν η Ρωσία δεν είχε χρησιμοποιήσει το έδαφός της για επιθέσεις στην Ουκρανία» είπε.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Παράλληλα, στο ρυθμό των εκρήξεων εξακολουθεί να βρίσκεται το Κίεβο, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters. Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ από το προάστιο Μπούχα, στα 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, παρουσιάζουν άλλη μια πολυώροφη πολυκατοικία να έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο, ρωσικά τανκς κινούνται στους δρόμους τις πόλεις, ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ Ουκρανοί πολίτες πετούν αυτοσχέδιες μολότοφ σε Ρώσους στρατιώτες.

Από την πολυκατοικία που χτυπήθηκε, διασώθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι, ενώ πληροφορίες της ΕΡΤ έκαναν λόγο για μια νεκρή γυναίκα.

https://twitter.com/larcplaylive/status/1497828229515821057?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497828229515821057%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1216501%2Feisvoli-sti-oukrania-se-kloio-to-kievo-htupisan-xana-polukatoikia-se-proastio%2F

Αυτοκτόνησε μεγαλοστέλεχος της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη

Αυτοκτόνησε στην Αγία Πετρούπολη ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ενιαίου Κέντρου Διακανονισμού (UCC) της Gazprom για την εταιρική ασφάλεια. Πρόκειται για τον 61χρονο Alexander Tyulakov.

Νωρίτερα, σήμερα, διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι είχε βρεθεί νεκρός ο οικονομικός διευθυντής της Gazprom, ωστόσο στη συνέχεια μεταδόθηκε ότι η πληροφορία ήταν λανθασμένη.

Ανατινάχθηκε αγωγός φυσικού αερίου

Τα ξημερώματα ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Ένα παιδί νεκρό από χτύπημα σε ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο

Ρωσικά πυρά χτύπησαν τα ξημερώματα ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο και σύμφωνα με τις αναφορές των ουκρανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκε ένα παιδί.

Το CNN αναφέρει ότι ένα εξάχρονο αγόρι σκοτώθηκε από τα σφοδρά πυρά σε δυτική συνοικία της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.

https://twitter.com/larcplaylive/status/1497636022225707011?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497636022225707011%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1216473%2Fpolemos-stin-oukrania-ena-paidi-nekro-apo-htupima-rosikon-puron-se-ogologiko-nosokomeio-paidon-sto-kievo-vds%2F

Ο Serhii Chernysuk, γιατρός στο νοσοκομείο Okhmatdyt του Κιέβου, δήλωσε ότι στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο έφηβοι και τρεις ενήλικες.

Χτύπημα και σε διυλιστήρια

Την ίδια ώρα, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω. Απαιτείται άμεση εκκένωση του πληθυσμού », ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

https://twitter.com/antiputler_news/status/1497713724286722049?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497713724286722049%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1216471%2Fpolemos-stin-oukrania-purauliki-epithesi-sta-perihora-tou-kievou-diulistirio-paradothike-stis-floges-vds%2F

Ο Έλον Μασκ δηλώνει πως η δαδικτυακή υπηρεσία Stralink έχει ενεργοποιηθεί πάνω από την Ουκρανία

Ο Έλον Μασκ ανέφερε χθες, σε ένα tweet με το οποίο απαντούσε στην έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, πως ο όμιλός του SpaceX ενεργοποίησε τη υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία και πως η εταιρία στέλνει εξοπλισμό στη χώρα. «Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ΄οδόν», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε αποδοκιμάσει τον δισεκατομμυριούχο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από αυτόν να προμηθεύσει στην Ουκρανία σταθμούς Starlink.

«Ενόσω προσπαθείτε να εποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Μπορεί οι πύραυλοί σας να προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, όμως οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς αμάχους! Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink», έγραψε το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τον ψηφιακό τομέα.

Η απάντηση της Δύσης

Όπως ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε έκτακτη δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία και συντονισμό με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο, έχει έτοιμες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο «να σακατέψει την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό που θα προταθεί στους ηγέτες της ΕΕ είναι ο αποκλεισμός από το SWIFT συγκεκριμένου αριθμού τραπεζών και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, Ρώσοι ολιγάρχες θα μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων, με απαγόρευση χρήσης των περιουσιών τους στις αγορές των αντιτιθέμενων χωρών.

«Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία. Αλλά αυτό που κάνει επίσης, στην πραγματικότητα, είναι να καταστρέφει το μέλλον της χώρας του», επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Δείτε επίσης: Ακόμα τέσσερις ομογενείς νεκροί στο Σαρτανά! Επίθεση από αέρος καταγγέλλει το ΥΠΕΞ
Δείτε επίσης: Οι Ρώσοι εισβάλλουν στο Κίεβο από όλες τις πλευρές

Δείτε επίσης: «Μαζεύουμε ακόμα και νερό» – Σε απόγνωση οι ομογενείς της Ουκρανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This