Για πρώτη φορά «πόλεμο» χαρακτήρισε η Τουρκία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αλλαγή ρητορικής φούντωσε τα σενάρια για τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου.
Ήδη από το 1936 τα στενά αυτά διέπονται από τη Συνθήκη του Μοντρέ, σύμφωνα με την οποία: σε περιόδους ειρήνης, η Συνθήκη προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πλοίων στα Δαρδανέλια και στο Βόσπορο. Σε περιόδους σύγκρουσης όπου η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη, για τα πολεμικά πλοία από χώρες που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, η ελεύθερη κυκλοφορία παραμένει ο κανόνας. Σε περίπτωση σύγκρουσης, όμως, όπου η Τουρκία είναι μεταξύ των εμπολέμων, «η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης». Έτσι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια του πολέμου ή εάν απειληθεί.
Όλες αυτές τις ημέρες η Τουρκία κρατούσε ισορροπίες ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και ομωα χώρα με στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε περιγράψει την εισβολή ως πόλεμο.
On the fourth day of the Ukraine war, we repeat President Erdoğan’s call for an immediate halt of Russian attacks and the start of ceasefire negotiations.
We will continue our efforts to help the people of Ukraine and end bloodshed in this unjust and unlawful war.
— İbrahim Kalın (@ikalin1) February 27, 2022
«Την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του Προέδρου [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν για άμεση παύση των ρωσικών επιθέσεων και έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τον λαό της Ουκρανίας και να τερματιστεί η αιματοχυσία σε αυτόν τον άδικο και παράνομο πόλεμο», πρόσθεσε.