«Η Ρωσία είναι τρομοκρατικό κράτος» – Ζελένσκι κατά Ρωσίας για το Χάρκοβο

Για τουλάχιστον 10 νεκρούς και «εγκλήματα πολέμου» μιλούν οι Ουκρανοί - Μπορέλ: «Παραβίαση του δικαίου του πολέμου»

Must Read

Το Χάρκοβο δέχεται ρωσικό σφυροκόπημα σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι οποίοι μιλούν για «ρωσικά εγκλήματα πολέμου», μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της πόλης, από ρωσικό πύραυλο.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, το ρωσικό χτύπημα έγινε ακριβώς μπροστά από το κτήριο της Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Χάρκιβ. Όπως υποστηρίζουν πάντως ρωσικά ΜΜΕ, το κτήριο φιλοξενεί Ουκρανούς μαχητές και παραστρατιωτικούς.

Όπως δήλωσε πάντως ο Αντόν Χεραστσένκο, σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες. «Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες».

«Τρομοκρατία», λέει ο Ζελένσκι

«Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, την Χαρκίβ (Χάρκοβο), συνιστά κρατική τρομοκρατία», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

«Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας», είπε σε βίντεο-διάγγελμα, στο οποίο περιέγραψε το Κίεβο και το Χάρκοβο ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας. «Το Χάρκοβο και το Κίεβο είναι επί του παρόντος οι πιο σημαντικοί στόχοι για τη Ρωσία. Ο τρόμος έχει σκοπό να μας σπάσει. Να σπάσει την αντίστασή μας. Πηγαίνουν στην πρωτεύουσά μας καθώς και στο Χάρκοβο … Η υπεράσπιση της πρωτεύουσας είναι πάνω από όλα».

«Είναι έγκλημα πολέμου», τόνισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ο πύραυλος προς την κεντρική πλατεία είναι ένας άμεσος, απροκάλυπτος τρόμος. Κανείς δεν θα συγχωρήσει. Κανείς δεν θα ξεχάσει. Αυτή η επίθεση στο Χάρκοβο είναι έγκλημα πολέμου. Αυτή είναι η κρατική τρομοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτό, η Ρωσία είναι τρομοκρατικό κράτος … Και πρέπει να γίνει επίσημο. Καλούμε όλες τις χώρες του κόσμου να απαντήσουν άμεσα και αποτελεσματικά σε αυτή την εγκληματική τακτική του επιτιθέμενου και να δηλώσουν ότι η Ρωσία διαπράττει κρατική τρομοκρατία. Απαιτούμε την πλήρη ευθύνη για τους τρομοκράτες στα διεθνή δικαστήρια», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός.

Μπορέλ: «Παραβίαση του δικαίου του πολέμου»

«Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των αστικών υποδομών στην Χαρκίβ παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας αυτές τις δραματικές στιγμές».

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Εγκλήματα πολέμου»

Ο επικεφαλής της περιοχής του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του κτηρίου της περιφερειακής διοίκησης.

Είπε ότι η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους Grad και cruise στο Χάρκοβο, αλλά ότι η άμυνα της πόλης κράτησε. «Τέτοιες επιθέσεις είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού», επεσήμανε.

Με αφορμή τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από επίθεση ρωσικού πυραύλου στην καρδιά του Χάρκοβο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε περισσότερες διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την, όπως είπε, «βάρβαρη» επίθεση στην πόλη του Χάρκοβο.

«Βάρβαροι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και τις κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο. Ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει περισσότερα εγκλήματα πολέμου από οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», έγραψε ο Κουλέμπα στο twitter. Και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ».

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1498569115950272517

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This