Ουκρανική επιβεβαίωση: Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Προειδοποιήσεις από την Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της Ουκρανίας - Η κατάσταση στη Μαριούπολη

Must Read

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας καταλήφθηκε από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της Ουκρανίας (SNRIU), ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη δουλειά τους στις εγκαταστάσεις, ενώ το επιχειρησιακό προσωπικό ελέγχει την ασφαλή κατάσταση των μονάδων ισχύος.

Σύμφωνα με τις μονάδες επιθεώρησης, οι μονάδες 2 και 3 έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις ψύχονται. «Δεν έχουν καταγραφεί αλλαγές στην κατάσταση της ακτινοβολίας», προσθέτει ακόμα η ενημέρωση, μετά και τη φωτιά που ξέσπασε εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών, όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί.

Διαβάστε ακόμα: Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς για πρόκληση στη Ζαπορίζια

Και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη απώλεια ψύξης πυρηνικού καυσίμου θα οδηγήσει σε σημαντικές ραδιενεργές εκπομπές στο περιβάλλον και ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα ατυχήματα πυρηνικών σταθμών, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ  και του πυρηνικού σταθμού της Φουκοσίμα.

Αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση:

«Στις 4 Μαρτίου 2022, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διέπραξαν βομβαρδισμό της τοποθεσίας του πυρηνικού εργοστασίου Zaporizhzhia, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στη θέση ZNPP. Η φωτιά κατασβέστηκε από μονάδες της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης. Πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες δεν υπάρχουν.

Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia έχει καταληφθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται στους χώρους εργασίας του, το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των μονάδων ισχύος και διασφαλίζει τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διαδικασιών διαδικασίας για ασφαλή λειτουργία. Πραγματοποιούνται επίσης επιθεωρήσεις για τον εντοπισμό τυχόν ζημιών.

Δεν έχουν καταγραφεί αλλαγές στην κατάσταση της ακτινοβολίας

Επί του παρόντος, η ψύξη του πυρηνικού καυσίμου στις μονάδες ισχύος του NPP Zaporizhzhia διασφαλίζεται από τα συστήματα σχεδιασμού των μονάδων ισχύος σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διαδικασιών διαδικασίας για ασφαλή λειτουργία. Η απώλεια της δυνατότητας ψύξης του πυρηνικού καυσίμου θα οδηγήσει σε σημαντικές εκλύσεις ραδιενεργών στο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, ένα τέτοιο συμβάν μπορεί να ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ και του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από έξι μονάδες παραγωγής ενέργειας στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya, υπάρχει μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων, η ζημιά της οποίας λόγω του βομβαρδισμού θα οδηγήσει επίσης σε εκλύσεις ραδιενεργών».

Ζαπορίζια

Κινεζική έκκληση για εγγύηση της ασφάλειας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο κτήριο που βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

Σφυροκόπημα στη Μαριούπολη

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

«Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις. Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», αναφέρουν οι Βρετανοί.

Δεκάδες νεκροί στο Τσέρνιγκοφ

Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα που έγινε χθες εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσέρνιγκοφ ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This