Κι άλλες συμφωνίες με τη Ρωσία προαναγγέλλουν οι Ουκρανοί – Λένε ότι έριξαν ρωσικό ελικόπτερο

Πέντε ώρες διορία για αποχώρηση των αμάχων από τη Μαριούπολη - Ρέζνικοφ: «Είμαστε ανίκητοι»

Must Read

«Θα υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από τις περιοχές της πρώτης γραμμής», δήλωσε ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Χερατσένκο, σύμφωνα με το Reuters.

«Σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες όπως αυτή για όλα τα άλλα εδάφη», είπε, αναφερόμενος στο υπάρχον σχέδιο εκκένωσης για την πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Εν τω μεταξύ, κάποιες νέες πληροφορίες σχετικά με το εύρος της μερικής κατάπαυσης του πυρός ήρθαν στη δημοσιότητα. Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα και ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός.

«Περίπου το 90% της Βολνοβάκα έχει υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς», δήλωσε ο τοπικός βουλευτής Ντμίτρο Λούμπινετς και πρόσθεσε πως «πτώματα βρίσκονται παρατημένα» και πως οι άνθρωποι που κρύβονται σε καταφύγια ξεμένουν από τρόφιμα.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης πάντως είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν παρατηρούσαν την κατάπαυση του πυρός σε όλο το μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής για την εκκένωση των αμάχων.

«Διαπραγματευόμαστε με τη ρωσική πλευρά για να επιβεβαιώσουμε την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη διαδρομή εκκένωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η διαδρομή του διαδρόμου είναι Μαριούπολη – Νίκολσκε- Ροζβίκα- Πολόχι- Όρεκοφ – Ζαπορίζια.

Διορία πέντε ωρών

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν. «Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν», σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.

«Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση», εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Η στρατηγική σημασία της Μαριούπολης

Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, διότι θα της επιτρέψει να ελέγχει έναν διάδρομο που θα ενώνει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ήδη οι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Ουκρανοί, είμαστε ανίκητοι»

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι 66.224 Ουκρανοί επέστρεψαν από το εξωτερικό για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Ρωσίας.

«Τόσο πολλοί άνδρες επέστρεψαν από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή για να υπερασπιστούν τη χώρα τους από την ορδή. Αυτές είναι 12 ακόμη μάχιμες και με κίνητρα ταξιαρχίες! Ουκρανοί, είμαστε ανίκητοι», έγραψε ο Ρέζνικοφ στα social media.

Ενδεικτικές εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ρωσίας έως τις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας:

Έριξαν ρωσικό ελικόπτερο λένε οι Ουκρανοί

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο σήμερα το πρωί.

Η επιχειρησιακή διοίκηση δημοσίευσε βίντεο με πύραυλο να χτυπά ένα ελικόπτερο που πετούσε χαμηλά, το οποίο συνετρίβη δευτερόλεπτα αργότερα.

Στο δρόμο ο κόσμος στη Χερσώνα

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το δίκτυο NEXTA αρκετός κόσμος στην πόλη της Χερσώνας βγήκε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί για τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

Υποστηρίζει ότι έπεσαν πυροβολισμοί στον αέρα για να διαλυθεί η συγκέντρωση.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This