Οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στο Κίεβο – Μήνυμα Ζελένσκι στην Αμερικανική Γερουσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζητά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής - Στους 351 οι άμαχοι νεκροί σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Must Read

Για δέκατη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία με την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη να έχει διακοπεί καθώς όπως επικαλούνται οι ουκρανικές αρχές οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τερματίζεται η κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί και ότι ο ρωσικός στρατός επαναλαμβάνει τις επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Μόσχα: Ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει πολλά ουκρανικά μαχητικά

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

Το πρακτορείο Tass, πάντα σύμφωνα με το Reuters, μεταδίδει ότι από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 69 αεροσκάφη στο έδαφος και 21 στον αέρα.

Διεκόπη η απομάκρυνση των αμάχων

Την ώρα που οι σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, ανάμεσά τους και η Μαριούπολη, εμπόδισαν τους αμάχους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρομών που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου μια κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, η απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης, ενός στρατηγικού ουκρανικού λιμανιού που περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, διεκόπη λόγω πολλαπλών ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης νωρίτερα.

Ουκρανοί «εθνικιστές» εμπόδισαν τους αμάχους να φύγουν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του κατηγόρησε Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν τους κατοίκους να φύγουν, λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

«Είτε λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι τις επόμενες ημέρες, τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», είπε το ρωσικό υπουργείο.

«Οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε επίσης.

Μήνυμα Ζελένσκι στην Αμερικανική Γερουσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στους Αμερικανούς γερουσιαστές για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και έκανε έκκληση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα, ο οποίος ανέφερε πως θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», πρόσθεσε ο Σούμερ στην ανακοίνωσή του.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 351 άμαχοι οι νεκροί

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον 351 άμαχοι έχουν πέσει νεκροί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 τραυματίστηκαν. Βέβαια οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», ανακοίνωσε σήμερα μια αποστολή του ΟΗΕ για την καταγραφή των θυμάτων της εισβολής.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα σε μία ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αλλά και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, τόνισαν οι παρατηρητές από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι σημαντικά υψηλότερος, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστερεί και πολλές αναφορές περιμένουν ακόμη να επιβεβαιωθούν».

Η αποστολή ανέφερε ότι εκατοντάδες εικαζόμενες απώλειες αμάχων στην πόλη Βολνοβάκα – όπου γίνονταν προσπάθειες για να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος απομάκρυνσης αμάχων καθώς ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη – δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», δήλωσε η ΔΕΕΣ, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία.

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.

Στρατηγικής σημασίας η κατάληψη της Μαριούπολης

Λίγο πριν Μόσχα και Κίεβο καθίσουν στο τραπέζι για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο, η Μαριούπολη, μια πόλη περίπου 450.000 κατοίκων, βρίσκεται στο επίκεντρο των βομβαρδισμών με τους Ουκρανούς να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους Ρώσους. Και αυτό γιατί ο έλεγχος της εν λόγω πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα επέτρεπε, στα ανατολικά, τη διασταύρωση μεταξύ ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσλωβας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συγκεκριμένες δυνάμεις θα ενωθούν και θα κινηθούν βόρεια.

Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του

Σύμφωνα με τους New York Times ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Επεσήμανε δε ότι «η Ουκρανία ίσως πάψει να είναι κράτος», ενώ συμπλήρωσε πως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν συμπολεμιστές!

Κίεβο: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρική κλινική με 670 ασθενείς

Ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο μιας ψυχιατρικής κλινικής στην πόλη Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται μέσα 670 άτομα, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεκσέι Κουλέμπα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν ξέρουμε πώς να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε ο Κουλέμπα. «Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», είπε.

«Πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κατάκοιτοι για χρόνια».

Μόσχα: Σκληρά μέτρα κυρώσεων κατά βρετανικών συμφερόντων

Σκληρά αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία δεσμεύτηκε να επιβάλλει σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία επέλεξε ξεκάθαρα να κινηθεί προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μην αφήνοντας στη Μόσχα καμία άλλη επιλογή, από το να λάβει απροσδιόριστα μέχρι στιγμής μέτρα ως απάντηση, τα οποία «αναμφίβολα θα υπονομεύσουν τα βρετανικά συμφέροντα στη Ρωσία».

Ανώτατο όριο στις μεταβιβάσεις χρημάτων ιδιωτών στο εξωτερικό θέτει η ρωσική κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έθεσε ανώτατο όριο ποσού χρημάτων που μπορούν να μεταβιβάσουν Ρώσοι σε οικογένειες και συγγενείς στο εξωτερικό σε 5.000 δολάρια το μήνα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την ρωσική εφημερίδα Kommersant,

Η εφημερίδα δημοσίευσε τη σχετική επιστολή της ρυθμιστικής αρχής.

Οι ρωσικές αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για να περιορίσουν τις εκροές κεφαλαίων εν μέσω των εις βάρος της Μόσχας κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Rai διακόπτει τις ανταποκρίσεις από τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η ιταλική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai αναστέλλει τις υπηρεσίες των δημοσιογράφων της από τη Ρωσία για λόγους ασφαλείας.

«Κατόπιν έγκρισης της νομοθεσίας που προβλέπει αυστηρές ποινές φυλάκισης για δημοσίευση ειδήσεων που κρίνονται ψευδείς από τις (τοπικές) Αρχές, από σήμερα η Rai αναστέλλει τις δημοσιογραφικές υπηρεσίες των ανταποκριτών και των απεσταλμένων της από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της ασφάλειας των επιτόπιων δημοσιογράφων και της μέγιστης ελευθερίας πληροφόρησης σχετικά με τη χώρα. Οι ειδήσεις για το τι συμβαίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία θα παρέχονται προς το παρόν με βάση πληθώρα πηγών από δημοσιογράφους της Rai που εργάζονται σε γειτονικές χώρες και σε κεντρικά γραφεία σύνταξης στην Ιταλία», αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν της Rai.

Γαλλίδα δημοσιογράφος καταγγέλει: «Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν δικούς τους ανθρώπους»

Σοκάρουν όσα καταγγέλλει η δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια Anne-Laure Bonnell, με έδρα την περιοχή του Ντονμπάς, μιλώντας στο γαλλικό κανάλι Cnews.

Η δημοσιογράφος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν αυτές που εξαπέλυσαν σφοδρό βομβαρδισμό στο Ντονμπάς. Σε ερώτηση για το εάν οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν από την Ουκρανία ή τη Ρωσία, απάντησε: «Από την πλευρά μου, ο βομβαρδισμός γίνεται από την Ουκρανία. Οι Ρώσοι βρίσκονται στο κέντρο της χώρας, στην ανατολική πλευρά, όπου βρίσκομαι στο Ντονμπάς».

«Και στο Ντόνετσκ ο βομβαρδισμός γίνεται από τις ουκρανικές αρχές. Λυπάμαι που σοκάρω τους followers και όλους, αλλά αυτή είναι η αλήθεια», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Δεν υπερασπίζομαι τον Πούτιν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Είμαι κοντά σε πολίτες. Δεν παίρνω θέσεις. Αυτό που λέω είναι απλώς η αλήθεια και το γεγονός ότι είναι Ουκρανικός στρατός που βομβαρδίζει τους δικούς του ανθρώπους και τα παιδιά ζουν σε υπόγεια καταφύγια».

https://twitter.com/NixinWolf/status/1499535374615470082?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499535374615470082%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.imerodromos.gr%2Fgallida-dimosiografos-kataggellei-oi-oykranoi-vomvardisan-dikoys-toys-anthropoys%2F

Διαβάστε επίσης:

Νέες απειλές Πούτιν: «Η Ουκρανία ίσως πάψει να είναι κράτος»

Η Μόσχα κατηγορεί Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι μπλοκάρουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους!

«Αδύνατη η εκκένωση» στη Μαριούπολη – Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Κλείστε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία»!

Μεγάλη στρατιωτική βάση στην Χερσώνα, έπεσε στα χέρια των Ρώσων

Αποκάλυψη Guardian: Οι συνδέσεις με οφσόρ του «ήρωα» Ζελένσκι και η περίεργη συγκυρία της κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This