«Ο Πούτιν είναι θυμωμένος»: Οι επικεφαλής πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιούν και εκτιμούν

Τι είπαν οι ηγέτες των κορυφαίων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο

Must Read

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να «κλιμακώσει και να επιμείνει» στην Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις του «παραμένουν απογοητευμένες» σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των συγκρούσεων, αλλά θα βρει «ιδιαίτερη πρόκληση στο να διατηρήσει τον έλεγχο των κατεχομένων εδαφών και να εγκαταστήσει ένα βιώσιμο καθεστώς υπέρ της Μόσχας στο Κίεβο», είπαν οι ηγέτες των κορυφαίων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στους νομοθέτες του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το Politico, μιλώντας ενώπιον της Μόνιμης Επίλεκτης Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής κατά τη διάρκεια της ετήσιας ακρόασης της επιτροπής για τις παγκόσμιες απειλές, η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς είπε ότι «η εισβολή της Ρωσίας μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο που εκτιμήσαμε ότι θα ακολουθούσε ο ρωσικός στρατός – μόνο που αντιμετωπίζουν περισσότερη αντίσταση από τους Ουκρανούς από ό,τι περίμεναν και αντιμετωπίζοντας σοβαρές στρατιωτικές ελλείψεις».

Αν και παραμένει «ασαφές» εάν η Ρωσία θα επιδιώξει ένα «μαξιμαλιστικό σχέδιο για την κατάληψη ολόκληρης ή του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας», είπε η Χέινς, μια τέτοια προσπάθεια θα αντιμετώπιζε αυτό που η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμά ότι «είναι πιθανό να είναι μια επίμονη και σημαντική εξέγερση», από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες «έχουν αποδείξει την ικανότητά τους για δώδεκα ημέρες μάχης με τους Ρώσους εισβολείς».

Οι δηλώσεις της Χέινς και τεσσάρων συναδέλφων ηγετών της Υπηρεσίας Πληροφοριών — του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας Σκοτ Μπέριερ του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, του διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Πολ Νάκασον και του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι– αντιπροσώπευαν μερικές από τις πιο ευθείες εκτιμήσεις της σκέψης της Μόσχας από Αμερικανούς αξιωματούχους, από την έναρξη της κρίσης ασφαλείας στα τέλη του περασμένου μήνα.

Για παράδειγμα, η Χέινς είπε ότι ενώ ο Πούτιν «μάλλον περίμενε» πολλές από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας «όταν ζύγισε το κόστος της εισβολής», «δεν προέβλεψε… τον βαθμό στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι της θα λάβουν μέτρα για να υπονομεύσουν την ικανότητά του να μετριάσει τις δυτικές ενέργειες».

Παρά τις οικονομικές και στρατιωτικές δυσκολίες, η Χέινς είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν «είναι απίθανο να εμποδιστεί… και αντ’ αυτού μπορεί να κλιμακώσει – ουσιαστικά να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί ο ουκρανικός αφοπλισμός και η ουδετερότητα, για να αποτραπεί η περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ -εάν δεν καταλήξουμε σε κάποια διπλωματική διαπραγμάτευση».

Σε προσωπικό επίπεδο, η Χέινς είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Πούτιν «αισθάνεται θλιμμένος ότι η Δύση δεν του δίνει τη δέουσα σημασία και αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό που ο Πούτιν «μπορεί να είναι διατεθειμένος να δεχτεί ως νίκη μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου του σημαντικού κόστους που επιβαρύνει».

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA εκτίμησε: «Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτή τη στιγμή. Είναι πιθανό να κλιμακώσει και να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις απώλειες αμάχων».

Αλλά «η πρόκληση που αντιμετωπίζει – καθώς και το μεγαλύτερο ερώτημα, είναι ότι δεν έχει βιώσιμο πολιτικό τελικό παιχνίδι μπροστά σε αυτό που πρόκειται να συνεχίσει να είναι σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This