ΕΕ: Η επιθετικότητα της Ρωσίας σηματοδοτεί «τεκτονική αλλαγή» στην ευρωπαϊκή ιστορία

Ενισχύεται η ευρωπαϊκή άμυνα, αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες

Must Read

Οι ηγέτες της ΕΕ που θα μαζευτούν στις Βερσαλλίες για διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένεται να πουν ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας «αποτελεί μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία», σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος που είδε η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Θα αποφασίσουν, αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης, «να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια και να λάβουν περαιτέρω αποφασιστικά βήματα προς την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής μας κυριαρχίας».

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν «να ενισχύσουν αποφασιστικά… τις επενδύσεις σε αμυντικές δυνατότητες και καινοτόμες τεχνολογίες» και «να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες». Θα συνεργαστούν περισσότερο και θα λάβουν μέτρα για την «ενίσχυση και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας». Θα υπάρξει δέσμευση για συνέχεια της βοήθειας στην Ουκρανία «αγοράζοντας φονικά όπλα για χρήση στον πόλεμο με τη Ρωσία».

Όσον αφορά την ενέργεια, θα συμφωνήσουν να καταργήσουν σταδιακά «την εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα» επιταχύνοντας τη μετάβαση από ορυκτά καύσιμα, διαφοροποιώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου, βιοαερίου και υδρογόνου και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και τον αποθηκευτικό εφοδιασμό.

Δεν περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν καμία αναφορά στις αιτήσεις ένταξης στην ΕΕ που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Αναμένεται ξεχωριστή παρέμβαση για το θέμα αυτό με τα κράτη μέλη της ΕΕ να διχάζονται για τον καλύτερο τρόπο απάντησης στις κλήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This