«Σημείο καμπής» στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας η συνάντηση Χέρτζογκ-Ερντογάν

Τα κακά μαντάτα για τη χώρα μας είναι γεγονός...

Must Read

Ένα «σημείο καμπής» στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που σημαδεύτηκαν από ζωηρές εντάσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, χαιρέτησαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών στην Άγκυρα.

«Η επίσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο ομόλογός του Ισαάκ Χέρτζογκ -πρώτος αρχηγός του ισραηλινού κράτους που μεταβαίνει στην Τουρκία από το 2007- χαιρέτισε επίσης μια «πολύ σημαντική στιγμή» μεταξύ των δυο χωρών.

Διαβάστε ακόμα: Κακά μαντάτα στο Μαξίμου από Τουρκία και Ισραήλ

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Αλλά επιθυμούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και καλή θέληση», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

«Ο κοινός μας στόχος είναι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο με βάση τον σεβασμό στις ευαισθησίες μας και τα αμοιβαία συμφέροντά μας», συνέχισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ανακοινώθηκε ακόμα η προσεχής επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού του των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Χέρτζογκ, που έγινε δεκτός με τιμές νωρίς το απόγευμα στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, μετέβη μαζί με τους οικοδεσπότες του στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπου άφησε ένα σημείωμα στο βιβλίο επισκεπτών που αναφερόταν στο «προνόμιο» αυτής της επίσκεψης.

Ενεργειακή Συνεργασία

Ο Ερντογάν επέμεινε ενώπιον των δημοσιογράφων στη σημασία που προσδίδει στη «συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της ενεργειακής ασφάλειας με το Ισραήλ».

Το θέμα είναι όλο και πιο καίριο στη συγκυρία της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ οι περισσότερες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Ισραήλ υπέγραψε το 2020 συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο που αφορά την κατασκευή αγωγού για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ένα έργο που προκάλεσε την αντίθεση της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι θερμός υπέρμαχος του παλαιστινιακού ζητήματος, περιπλέκοντας τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, επανέλαβε επίσης την προσήλωση της Τουρκίας «σε μια λύση δύο κρατών, στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ και τη βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

Η επίσκεψη, η οποία είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες, πραγματοποιείται τη στιγμή που οι δύο χώρες έχουν αρχίσει χωριστά μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη στην Αττάλεια, για πρώτη φορά από την έναρξη της επιχείρησης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται επίσης να συναντήσει μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This