Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «γειώνει» τον Ερντογάν: «Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400»

«Η αγορά του θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ»

Must Read

Σε σημερινό μήνυμά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να «γειώσει» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην προχθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, είχε φτάσει στο σημείο να… απαιτήσει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας!

Οι εν λόγω κυρώσεις έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions – CAATSA), εξαιτίας του πυραυλικού συστήματος S-400 που έχει αποκτήσει η Τουρκία από τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων, τη στιγμή που οι S-400 παραμένουν στην Τουρκία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα.

«Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία, για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Παρέχει επίσης σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση της Ρωσίας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην αμυντική βιομηχανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (SSB) σύμφωνα με την Ενότητα 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), για το γεγονός ότι πραγματοποίησε εν γνώσει της μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport», σημείωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This