Η θανατική ποινή όχι μόνο «ζει και βασιλεύει» στη Σαουδική Αραβία, αλλα το Σάββατο που μας πέρασε στο κράτος της Αραβικής χερσονήσου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση εδώ και πολλά χρόνια, καθώς οδηγήθηκαν στο θάνατο 81 κρατούμενοι!
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι προσφάτως η ηγεσία της χώρας είχε δεσμευτεί να περιορίσει τη χρήση της θανατικής ποινής. Τα 81 άτομα που εκτελέστηκαν, είχαν καταδικαστεί για «πολλά ειδεχθή εγκλήματα, με τα οποία σκότωσαν πολλούς πολίτες και αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου», σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της χώρας.
Saudi Arabia Executes 81 Suspected Terrorists – https://t.co/CRBlUNoRbp @MOISaudiArabia #execution #Terrorists #ISIS #AlQaeda @SaudiPressORG #Houthis
— The Jewish Voice (@TJVNEWS) March 13, 2022
Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκαν οι 81 κατάδικοι, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν πως μεταξύ αυτών που θανατώθηκαν ήταν επτά πολίτες από την Υεμένη και ένας Σύρος. Οι υπόλοιποι ήταν Σαουδάραβες.
Όπως αναφέρουν οι «New York Times», ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασαν τις εκτελέσεις, σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρίγκιπα – κυβερνήτη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ότι η χώρα αναθεωρεί το δικαστικό της σύστημα και περιορίζει τη χρήση της θανατικής ποινής. «Αυτές οι εκτελέσεις είναι το αντίθετο της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Αλί Αντουμπουσί, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Σαουδαραβικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και υπογράμμισε ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις εκτέλεσης, οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι κρατούμενοι δεν αφορούσαν «ούτε μια σταγόνα αίματος».
Η εν λόγων ανθρωπιστική οργάνωση δήλωσε ότι, με βάση τις περιπτώσεις που κατάφερε να εξετάσει, δεν βρήκε καμία κατηγορία που να δικαιολογεί τη θανατική ποινή βάσει των κριτηρίων που έχει δημοσιοποιήσει η ίδια η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την οργάνωση, ορισμένες από τις κατηγορίες αφορούσαν συμμετοχή σε διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές από τις 81 περιπτώσεις η ομάδα δεν κατάφερε να τις εξετάσει, εξαιτίας της αδιαφάνειας του δικαστικού συστήματος της χώρας.
Σιίτες πολλοί από τους εκτελεσθέντες
Άλλες ανθρωπιστικές ομάδες υπογράμμισαν ότι πολλοί από τους εκτελεσθέντες ανήκαν στη σιιτική μουσουλμανική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, για τις διακρίσεις εις βάρος των σιιτών.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας ανέφερε ότι τα εγκλήματα των εκτελεσθέντων περιλάμβαναν δολοφονία, συμμετοχή σε ξένες τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ISIS και της Αλ Κάιντα, καθώς και το ασαφώς διατυπωμένο αδίκημα της «στοχοποίησης κατοίκων του βασιλείου».
Άλλοι καταδικάστηκαν για στοχοποίηση κυβερνητικών υπαλλήλων και «ζωτικών οικονομικών περιοχών», λαθρεμπόριο όπλων στο βασίλειο, δολοφονία αστυνομικών και τοποθέτηση ναρκών εδάφους που, σύμφωνα με το υπουργείο, προορίζονταν για χρήση εναντίον αστυνομικών οχημάτων.