Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «κριθεί υπεύθυνος» για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης, δεσμεύτηκε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βοηθήσει στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων.
Ο Βρετανός Υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, ταξίδεψε στη Χάγη σήμερα για να βοηθήσει να βεβαιωθεί ότι «όταν έρθει αυτή η δίωξη, το δικαστήριο θα έχει ό,τι χρειάζεται», είπε ο Τζαβίντ στο BBC One.
Ο Τζαβίντ κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση ότι μια έγκυος γυναίκα που φαίνεται σε μια πολυδημοσιοποιημένη φωτογραφία να βγαίνει με φορείο από ένα βομβαρδισμένο μαιευτήριο στην Μαριούπολη, φέρεται να πέθανε, όπως και το μωρό της:
«Με γεμίζει οργή όταν βλέπω κάτι τέτοιο. Αυτές είναι φρικτές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αθώους πολίτες στην Ουκρανία από τους Ρώσους».
The pregnant woman in the photo has died, according to the Associated Press. Her unborn child has also died.
The woman was injured in the Russian attack on the maternity hospital in Mariupol on March 9.
Photo: Evgeniy Maloletka via Instagram. pic.twitter.com/n2v5I9k7DH
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 14, 2022
Ο Βρετανός επεσήμανε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τεκμηριώσει μέχρι στιγμής 31 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας. «Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και ο Πούτιν θα θεωρηθεί υπεύθυνος», πρόσθεσε.
Και συμπλήρωσε: «Θα θεωρηθεί τελικά υπεύθυνος σίγουρα από το διεθνές δικαστήριο. Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο συνάδελφός μου, πάει στη Χάγη και θα συναντηθεί εκεί με τον γενικό εισαγγελέα και άλλους, προσφέροντας τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων».