ΝΑΤΟϊκοί φόβοι για ρωσική απόβαση στην Οδησσό μέσα στις επόμενες 48 ώρες – Ακόμη και πεζή εγκαταλείπουν οι κάτοικοι τη Μαριούπολη

Τουλάχιστον 30 πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, τα περισσότερα παραταγμένα απέναντι από τις ακτές της ιστορικής πόλης-λιμανιού

Must Read

Η κατάσταση στην Οδησσό τις τελευταίες ώρες, κι ενώ διανύουμε την 23η ημέρα των εχθροπραξιών στο ουκρανικό έδαφος, θυμίζει την ηρεμία πριν την καταιγίδα, καθώς οι πάντες στην παραθαλάσσια πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας είναι πεπεισμένοι ότι η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων είναι θέμα ωρών πλέον.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του Open η Γεωργία Λαγού, η οποία βρίσκεται στην Οδησσό, οι σειρήνες ηχούν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, αλλά και με ουκρανούς αξιωματούχους, τα πλοία του ρωσικού στόλου που βρίσκονται στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας, παραμένουν στις ίδιες θέσεις. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής του στρατού στην πόλη, ο οποίος έκανε λόγο για επιθυμία εκφοβισμού των κατοίκων της. Η Οδησσός, πάντως, βρίσκεται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Φόβοι για αποβατική ενέργεια ακόμα και μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟϊκές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε η Γεωργία Γαραντζιώτη, εκφράζουν φόβους ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Οδησσό, καθώς στα περίπου 25 μίλια από τις ακτές βρίσκονται, εδώ και τουλάχιστον δύο 24ωρα, τρία αποβατικά σκάφη, πέντε φρεγάτες, πέντε ναρκαλιευτικά πλοία, τουλάχιστον τέσσερις πυραυλάκατοι και δύο πλοία γενικής υποστήριξης.

Νοτιοανατολικότερα, προς την κριμαϊκή χερσόνησο, υπάρχει ένα υποβρύχιο, τρεις πυραυλάκατοι και τουλάχιστον τρία ακόμη αποβατικά, ενώ πέρα από τη Σεβαστούπολη, προς τα ανατολικά, υπάρχουν και άλλα αποβατικά σκάφη. Συνολικά ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αποτελείται από 30 πλοία, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται αυτή τη στιγμή απέναντι από τις ακτές της Οδησσού.

Όπως αναφέρει, επίσης, το ρεπορτάζ του Open, τα πλοία που εμφανίζονταν σε βίντεο που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες στα social media, ήταν πιθανότατα ρωσικά ναρκαλιευτικά, τα οποία έκαναν επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών που είχαν τοποθετήσει οι ουκρανοί στη θαλάσσια περιοχή. Αφού ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις, τραβήχτηκαν προς τα πίσω και στις θέσεις τους έχουν μπει τα αποβατικά πλοία.

Οι ΝΑΤΟϊκές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει σχεδιασμός για αποβατική ενέργεια ακόμα και μέσα στις επόμενες 48 ώρες, ενώ θα προηγηθεί ναυτικός βομβαρδισμός των ακτών της Οδησσού. Mένει, πλέον, να δούμε αν τελικά θα προχωρήσουν σε απόβαση ή θα αλλάξουν τα σχέδιά τους καθώς, όπως βλέπουμε καθημερινά, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν απρόβλεπτες.

Τραγωδία δίχως τέλος στη Μαριούπολη

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη -σχεδόν ισοπεδωμένη- Μαριούπολη, με τις μάχες να έχουν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης, αναγκάζοντας τους κατοίκους να φεύγουν ακόμα και με τα πόδια από την πόλη, στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ζωντανοί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, οι μάχες πια διεξάγονται και στο κέντρο της πόλης, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κι άλλες περιοχές. «Οι μάχες με τανκς και πυροβόλα συνεχίζονται. Όλοι κρύβονται σε καταφύγια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχει μείνει τίποτα από το κέντρο. Δεν υπάρχει ούτε σημείο μέσα στην πόλη που να μην υπάρχουν σημάδια του πολέμου».

Όπως έγινε γνωστό, το 80% των κατοικιών στην πόλη είτε έχουν υποστεί ζημιές, είτε έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ για το 30% εξ αυτών δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση. Και όλα αυτά, ενώ στο πλευρό των Ρώσων στη Μαριούπολη μάχονται, πλέον, και 1.000 Τσετσένοι στρατιώτες, οι οποίοι, μάλιστα, δημοσίευσαν και ένα προπαγανδιστικό βίντεο από τη «συμμετοχή» τους στις οδομαχίες.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό, με τον κυβερνήτη του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, να δηλώνει στη δημόσια τηλεόραση ότι περίπου 35.000 είναι εκείνοι που κατάφεραν να διαφύγουν τις τελευταίες ημέρες, πολλοί από αυτούς ακόμη και με τα πόδια. «Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή, είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Ο κυβερνήτης είπε επίσης ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.

Τουλάχιστον 816 οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών να υπολογίζεται σε πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση των αρχών του Κιέβου, 222 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Ανάμεσά τους καταμετρώνται 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά. Παράλληλα, 889 άνθρωποι στο Κίεβο έχουν τραυματιστεί, οι 241 εκ των οποίων είναι άμαχοι, επεσήμαναν οι αρχές της πόλης στην ίδια ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This