Τέσσερις Αμερικανοί ομολογούν τα λάθη της Δύσης

Ακαδημαϊκοί και πολιτικοί μιλούν για την καταστροφική τακτική της Ουάσινγκτον στο ουκρανικό

Must Read

Την ώρα που οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, ένας δεύτερος, παράλληλος και διαφορετικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στον δυτικό κόσμο. Αυτός ο πόλεμος δεν γίνεται με στρατό και δεν έχει στόχο τη φυσική εξόντωση του αντιπάλου.

  • Από τον
    Κυριάκο Δημάγγελο

Ωστόσο είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται με εξίσου μεγάλη σφοδρότητα και έχει στόχο τη «δολοφονία χαρακτήρα» οποιουδήποτε αμφισβητεί το δυτικό αφήγημα για την κρίση της Ουκρανίας, αλλά και όποιου τολμάει σήμερα να αναδείξει τις ευθύνες που βαραίνουν τον δυτικό κόσμο – ειδικά τους Αμερικανούς.

Σε αυτόν τον πόλεμο, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες επιχειρούν να πείσουν τον δυτικό κόσμο πως μια νέα σύγκρουση μεταξύ των δημοκρατιών και των αυταρχικών καθεστώτων έχει αρχίσει. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε αυτόν το πόλεμο ο καθένας πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο. Το δίλημμα είναι απλό: Ή βρίσκεσαι στο πλευρό της δημοκρατίας και συντάσσεσαι με την αμερικανική στρατηγική ή στέκεσαι στο πλάι ενός αυταρχικού ηγέτη και στηρίζεις μια παράνομη εισβολή.

Ο νέος «μακαρθισμός» εξαπλώνεται με φρενίτιδα στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επιχειρώντας να δικαιώσει τη Δύση και να καταδικάσει τη Ρωσία. Σε αυτήν, όμως, τη μάλλον απλοϊκή και προπαγανδιστική θεώρηση υπάρχουν ορισμένοι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί και πολιτικοί που σηκώνουν ανάστημα και μιλούν ανοιχτά για τα λάθη της Δύσης, τα οποία ενέτειναν τη σημερινή κρίση.

(από αριστερά): Στίβεν Γουόλτ, Τζον Μερσχάιμερ, Μπέρνι Σάντερς και Χένρι Κίσινγκερ

Τζον Μερσχάιμερ: Ο άνθρωπος που πρόβλεψε την κρίση

Ενας από τους μεγαλύτερους πολέμιους των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ουκρανία είναι ο Τζον Μερσχάιμερ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου του Σικάγου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο θεμελιωτής της θεωρίας του «επιθετικού ρεαλισμού» εδώ και μία εφταετία προειδοποιεί πως οι σχεδιασμοί της Ουάσινγκτον για το μέλλον της Ουκρανίας θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Σε μια -προφητική- ομιλία του το 2015 στο πανεπιστήμιο του Σικάγου ο ίδιος στην πραγματικότητα πρόβλεψε αυτό που συνέβη εφτά χρόνια αργότερα στην Ουκρανία. «Με το να κάνουμε τους Ουκρανούς να ακολουθούν μια σκληρή πολιτική έναντι της Ρωσίας, πείθοντάς τους πως θα εμπλακούμε σε μια πολεμική επιχείρηση, αν αυτή συμβεί, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε και για τα συμφέροντά μας, αλλά και για την Ουκρανία», είχε πει, συμπληρώνοντας τότε πως «το καλύτερο που μπορεί να συμβεί με την Ουκρανία είναι να ικανοποιηθούν οι εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά η Ρωσία, η Ουκρανία να μη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να επιχειρήσουμε ως Αμερική η χώρα αυτή να δυναμώσει οικονομικά».

Στίβεν Γουόλτ: Αλαζονεία

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Χάρβαρντ, Στίβεν Γουόλτ, είναι ακόμα μία περίπτωση ακαδημαϊκού που καταδικάζει εδώ και χρόνια τους χειρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και του δυτικού κόσμου στο μέτωπο της Ουκρανίας. Στο πιο πρόσφατο του άρθρο στο Foreign Policy με τίτλο «Οι φιλελεύθερες παραισθήσεις προκάλεσαν την κρίση της Ουκρανίας», ο Στίβεν Γουόλτ εξαπέλυσε μια ολομέτωπη επίθεση στους δυτικούς χειρισμούς του ζητήματος της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας την Ουάσινγκτον πως ακολούθησε μια αλαζονική πολιτική, η οποία στην πραγματικότητα είναι αυτή που προκάλεσε την επιδείνωση της κατάστασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τζον Μερσχάιμερ, o καθηγητής του Χάρβαρντ ζητούσε επί της ουσίας να πάψει η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να μετατραπεί η Ουκρανία σε ένα ουδέτερο κράτος, το οποίο θα είναι ασφαλές για τους Ουκρανούς και δεν θα προκαλεί ανασφάλεια στη Ρωσία.

Μπέρνι Σάντερς: Ένας «δημοκρατικός» κατά του Μπάιντεν

Ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος για την προεδρεία των δημοκρατικών στις εκλογές του 2016 αλλά και του 2020, είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ουκρανία. Σε μια ασυνήθιστη για τα αμερικανικά δεδομένα ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο ίδιος καταδίκασε τους αμερικανικούς χειρισμούς στην Ουκρανία και κατήγγειλε τη Δύση για υποκρισία.

«Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πραγματικά ότι οι ΗΠΑ δε θα έλεγαν τίποτα, αν, για παράδειγμα, το Μεξικό, η Κούβα ή κάποια χώρα στην Κεντρική ή Λατινική Αμερική ήθελε να συστρατευτεί στη στρατιωτική συμμαχία που είναι αντίπαλη στις ΗΠΑ;», είπε, εξηγώντας πως η επιθετική στάση της Μόσχας έναντι του Κιέβου πηγάζει από την ανασφάλεια που δημιουργεί στη Ρωσία η προσπάθεια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.

Απευθυνόμενος στο αμερικανικό Κογκρέσο, υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν ώστε να επιτευχθεί μία ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μία λύση αποδεκτή από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας». Και κατέληξε με έμφαση ο γερουσιαστής: «Αυτή η προσέγγιση δεν επιδεικνύει ούτε αδυναμία ούτε συμβιβασμό. Η λύση χωρίς πόλεμο επιδεικνύει δύναμη και είναι αυτό που πρέπει να γίνεται».

Χένρι Κίσινγκερ: Η Ουκρανία να μη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Ο «βρόμικος» ρόλος που έπαιξε ο Χένρι Κίσινγκερ στα τεκταινόμενα της Κύπρου, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη διορατικότητα ενός εκ των εμπειρότερων Αμερικανών διπλωματών. Ο Κίσινγκερ σήμερα είναι 98 ετών και για τη σημερινή τροπή της ουκρανικής κρίσης δεν έχει πάρει θέση. Όμως το 2014, λίγες ημέρες μετά την κατάληψη της Κριμαίας, ο σημαντικότερος εν ζωή Αμερικανός διπλωμάτης προειδοποίησε πως η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ισούται με καταστροφή.

Ο ίδιος -σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στο «Foreign Affairs» και συζητήθηκε πολύ- ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παλέψουν ώστε οι Ουκρανοί να έχουν πολιτική και οικονομική ελευθερία, όμως διευκρίνισε πως μια προσπάθεια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This