Μαίνεται ο πόλεμος: Διπλωματικές επαφές σε θολό τοπίο στα συντρίμμια – Μπαράζ βομβαρδισμών και εκρήξεων

Βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ο Ζελένσκι

Must Read

Σχεδόν έναν μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής. Στασιμότητα στη διπλωματία, με τη Ρωσία και τη Δύση να συνεχίζουν το μπαράζ επιθετικών δηλώσεων. 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.

Για 28η ημέρα, οι Ρώσοι συνεχίζουν το σφυροκόπημα στο Κίεβο αλλά και σε άλλες πόλεις-«κλειδιά». Η κατάσταση που επικρατεί στην ισοπεδωμένη κυριολεκτικά Μαριούπολη, όπου μαίνονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες σώμα με σώμα, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τροφή, νερό και ρεύμα, εξαθλιωμένοι και φοβισμένοι.m

Ο Ζελένσκι επιμένει για συνάντηση με Πούτιν

Σε μια ακόμη ομιλία προς τον ουκρανικό λαό, ο Ουκρανός πρόεδρος συνόψισε τα αποτελέσματα της 27ης ημέρας του πολέμου στην χώρα του και όπως τόνισε ήταν μια ημέρα με πολύ δουλεία στο διπλωματικό μέτωπο, καθώς εκτός του ότι μίλησε στο ιταλικό κοινοβούλιο, είχε συνομιλίες με τον Πάπα, τον Πρόεδρο της Σλοβακίας και τον Πρωθυπουργό του Καναδά.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».

Στο νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 100.000 κάτοικοι βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος από τις συνομιλίες που είχε υπάρχουν ήδη αποτελέσματα, όπως το ότι η Ιταλία υποσχέθηκε να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Καναδάς στις φετινές συνόδους θα στηρίξει την Ουκρανία στο θέμα της χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας και η Σλοβακία θα συνεργαστεί για την παροχή όπλων. Συνομιλία υπήρξε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας στάθηκε ωστόσο στη συνομιλία του με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. «Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για τη σαφή και ισχυρή θέση του ενάντια στον πόλεμο και για την προσευχή του για την Ουκρανία. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την επίσκεψή του στην Ουκρανία, η οποία θα στηρίξει τον καθένα μας», είπε ο Ζελένσκι.

Στη Μαριούπολη ο ρωσικός στρατός

Εικόνες χάους στην Μαριούπολη. Εγκλωβισμένοι στην πόλη 100.000 άμαχοι. Δυνάμεις του ρωσικού στρατού μπήκαν στην πόλη, ενώ δύο «πανίσχυρες βόμβες» συγκλόνισαν νωρίτερα την εν λόγω πόλη της Ουκρανίας, μολονότι οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση έχει περιγραφεί ως «παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτήρια», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εδώ και τρεις εβδομάδες, το λιμάνι της Μαριούπολης τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Η πόλη εξακολουθεί να υφίσταται έναν ανελέητο βομβαρδισμό.

Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν ότι το 80% της υποδομής της πόλης έχει καταστραφεί, μερικές από αυτές δεν επισκευάζονται. Η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό, ηλεκτρισμό και θέρμανση, ενώ είναι αδύνατον να μετρήσει ο αριθμός των θανάτων. Αυτήν την εβδομάδα, η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδώσει τη Μαριούπολη. Η εισβολή έγινε μετά από βομβαρδισμό της πόλης από ρωσικά πλοία που βρίσκονται αγκυροβολημένα στην αζοφική θάλασσα.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη από τους Ρώσους

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο ουκρανικός στρατός ανακτά εδάφη από τους Ρώσους, ενώ τονίζει ότι η Ρωσία δεν έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.

Πεσκόφ: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά μόνο αν απειλείτο η ύπαρξή της»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε στο CNN για την χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία. Ανέφερε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες». Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δύο μέρες. 

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανοί κατηγορούν τον δήμαρχο του Κραματόρσκ ότι έδωσε το στίγμα του στρατού στους Ρώσους

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This