«Δεν θα στείλουμε S-400 στο Κίεβο» λέει η Τουρκία – Οι Ρώσοι αποκάλυψαν γιατί θέλουν την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ζητάει επιθετικά όπλα από τη Δύση

Must Read

Για 28η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία την ώρα που όπως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Σήμερα η Ρωσία αποκάλυψε για πρώτη φορά τον λόγο για τον οποίο επιθυμούν να καταλάβουν την Μαριούπολη, την οποία πολιορκούν εδώ και εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία παίζει διπλωματικά παιχνίδια υποστηρίζοντας ότι δεν θα στείλει πυραύλους  S-400 στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δήλωσε με σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία. Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.

Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως την Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Η Ουκρανία είχε κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με την χερσόνησο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία.

Ο Στεπάνοφ σημείωσε ότι ο οδικός άξονας για την Οδησσό επίσης θα ξανανοίξει σύντομα.

Η Τουρκία δεν στέλνει S-400

Μετά την διαρροή ότι οι ΗΠΑ συζήτησαν ανεπίσημα με την Τουρκία τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων S-400 στην Ουκρανία για να ενισχύσει την αεροάμυνά της, ο επικεφαλής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν συζητά τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα συζήτησης. Το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα κατά το παρελθόν και τώρα απλώς συνεχίζουμε (τη συνεργασία με τη Ρωσία)», φέρεται να είπε ο Ντεμίρ σε συνέντευξή του, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestiya.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσιγκτον σε αντάλλαγμα θα τερμάτιζε τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα ήρε τον αποκλεισμό της Άγκυρας από τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Ο Ζελένσκι ζήτησε όπλα από τη Δύση

«Επιθετικά όπλα» από τη Δύση ζήτησε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, μία μέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετέχει μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι πολίτες μας κρατούν γερά επιδεικνύοντας υπεράνθρωπο θάρρος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς επιθετικά όπλα, χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, το βράδυ της Τρίτης.

«Χωρίς ένα πρόγραμμα του είδους “Lend-lease” δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», εκτίμησε έπειτα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμών που είχαν συστήσει οι ΗΠΑ στις αρχές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου για να βοηθήσουν στρατιωτικά τις συμμαχικές τους χώρες.

Όπως πρόσθεσε, «Είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας για καιρό χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να καταρρίπτει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους του εχθρού». Ωστόσο, «δεν μας δίνουν τέτοιους», κατήγγειλε. «Όπως δεν μας δίνουν αεροπλάνα», πρόσθεσε, αίτημα το οποίο προς το παρόν απορρίπτει η Δύση που δεν επιθυμεί να παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, φοβούμενη πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει εξάπλωση της σύγκρουσης. «Αυτός ο φόβος για την κλιμάκωση είναι κατανοητός, αλλά δεν θα βοηθήσει» τόνισε στο τέλος ο Γερμάκ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This