41 ημέρες πολέμου: Η φρίκη των αμάχων – Κλιμάκωση στο Χάρκοβο βλέπει το Κίεβο

O Ζελένσκι θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούτσα

Must Read

Αποτροπιασμός, ντροπή και παγκόσμια συγκίνηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες με τους νεκρούς αμάχους που έχουν κάνει τον γύρου του κόσμου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις των χωρών, τόσο για την τρομερή βαναυσότητα απέναντι στους απλούς πολίτες, όσο και για τα σενάρια προπαγάνδας που κυκλοφορούν συνεχώς.

Τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 πολίτες τραυματίστηκαν στη Μικολάγιφ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, έχουν απομακρυνθεί 120 άμαχοι με λεωφορεία και από την ρωσική επιδρομή έχουν χτυπηθεί σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο. Απώλειες αμάχων υπήρχαν όμως και στην Αβντιίβκα, με τον περιφερειάρχη του Ντανιέτσκ να κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Το Κίεβο κάνει λόγο για μαζική σφαγή, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται ότι δικές της δυνάμεις βρίσκονται πίσω από τις θηριωδίες. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε μάλιστα ότι περιμένει η επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο να κλιμακωθεί. Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, ενώ – όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κιέβου – φθάνουν ενισχύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Μποροντιάνκα ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου

Πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου έχει λάβει η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας. Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες». Η ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα. «Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

Στο Συμβούλιο ΟΗΕ ο Ζελένσκι

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να μιλήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η σημερινή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν και οι θηριωδίες που σημειώθηκαν στην πόλη Μπούτσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε απευθείας σύνδεση ή με μαγνητοσκοπημένο βίντεο. Πρόκειται πάντως για την πρώτη παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου στο κορυφαίο όργανο του Οργανισμού από την ημέρα εισβολής της Ρωσίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η βρετανική διπλωματική αποστολή, που προεδρεύει από τον Απρίλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει πως θα ακουστεί η αλήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η βρετανική προεδρία του ΣΑ θα εξασφαλίσει πως θα ακουστεί η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Θα εκθέσουμε τι είναι στ’ αλήθεια ο πόλεμος του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», ανέφερε η βρετανική διπλωματική αποστολή μέσω Twitter.

ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν «αναστολή» συμμετοχής για τη Μόσχα

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αξίωσαν χθες την «αναστολή» της συμμετοχής της Ρωσίας στο φόρουμ αυτό του ΟΗΕ μετά τις «εικόνες από την Μπούτσα», όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Η πρόθεση των δύο χωρών είναι να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ «το συντομότερο δυνατόν — αυτή την εβδομάδα, πιθανόν από την Πέμπτη», είπε η αμερικανίδα πρεσβευτής τα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στον ρ/σ NPR, εκτιμώντας πως η εξέλιξη θα έχει πρακτική, εκτός από συμβολική, αξία. Υπέρ της αμερικανικής πρωτοβουλίας τάχθηκε το Λονδίνο, με την επικεφαλής της διπλωματίας Λιζ Τρας να αναφέρει μέσω Twitter ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να παραμένει μέλος» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά τα στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου» και «ομαδικούς τάφους» στην Μπούτσα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This