Ο αστεροειδής «2019 ΟΚ» πέρασε σε απόσταση 65.000 χιλιομέτρων από την Γη τον Ιούλιο και ήταν ο μεγαλύτερος «διαστημικός βράχος» που περνάει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας τα τελευταία 100 χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από τα emails που αντάλλαξαν οι επιστήμονες, η NASA αιφνιδιάστηκε και αντιλήφθηκε την ύπαρξή του μόλις ένας 24ωρο πριν περάσει από τη Γη.
Το όνομα που επέλεξαν να δώσουν οι επιστήμονες στον αστεροειδή, προέρχεται από το έτος που εντοπίστηκε, ενώ το Ο αναφέρεται στο δεύτερο μισό του Ιουλίου και το Κ, στο γεγονός, ότι πρόκειται για τη 10η ανακάλυψη της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.
Καταστροφή έκτασης 80 χιλιομέτρων
Ένας επιστήμονας της NASA έγραψε: «Το “αντικείμενο” ξέφυγε παρά τις δικλείδες που έχουμε. Αναρωτιέμαι πόσες φορές έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι!».
Μετά από το πέρασμά του, εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε, πως σε περίπτωση που είχε προσκρούσει στη Γη, θα είχε καταστρέψει μία περιοχή, έκτασης 80 χιλιομέτρων. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά κάθε 3.000 χρόνια.