Απόστολος Αποστόλου: Οι γαλλικές εκλογές και το πνεύμα των καιρών

Κάποιες ειδήσεις που έρχονται από την Ουκρανία, ίσως καταστούν συντελεστικές για τη γαλλική προεδρία...

Must Read

Οι Γάλλοι λένε ότι «πριν το 1968 η Γαλλία έπληττε, μετά άρχισε να πνίγεται». Και πώς να μην πνίγεται όταν όπως- ορθά επισημαίνει ο φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέ- η Γαλλία μπήκε σε μια ξεχωριστή πορεία εκείνη των (phère fascisme) «φασιστικών σφαιρών». Κάθε τι που κινείται έξω από τη λογική της αυταρχικής παγκοσμιοποίησης καταγράφεται ως φασισμός.

Έτσι, λοιπόν, μέσα σ’ αυτό το πνεύμα των «phère fascisme» ο διανοούμενος Αλέν Φινκελκρότ θεωρείται ύποπτος γιατί καταγγέλλει το πλαδαρό λίπος των εγκεφάλων της παγκοσμιοποιημένης λογικής. Ο Μισέλ Ουελμπέκ, (Γάλλος συγγραφέας τιμημένος με το Βραβείο Γκονκούρ το 2010) το σύστημα του διευθυνόμενου συγκεντρωτισμού ή καλύτερα το σύστημα της μεσσιανικής προσήλωσης τον αποκαλεί συντηρητικό, αντιδραστικό, ισλαμοφοβικό, ρατσιστή, και όλα αυτά γιατί αρνείται την άσχημη φάρσα του νεοταξικού ιερατείου θέτοντας ερωτήματα για τα μεταναστευτικά κύματα. Ο Ρενό Καμύ μετά το έργο του η «Η μεγάλη αντικατάσταση» κρίθηκε ως ο συγγραφέας του μίσους, άρα επικίνδυνος και γι’ αυτό έπρεπε να περιθωριοποιηθεί.

Ο Αλαίν ντε Μπενουά μια ευφυής προσωπικότητα, πολυγραφότατος, ένας ενοχλητικός πονοκέφαλος για την αριστερά της επιδερμικής σκέψης, ένας διανοούμενος που έχει διασχίσει με ακατάβλητη δύναμη τη γνώση της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της πολιτικής, βλέποντας τις σύγχρονες μάγισσες του νεοφασισμού, αλλά και τα δίκτυα αναπαραγωγής τους σε όλους τους πολιτικούς χώρους, κρατάει αποστάσεις και δεν εκτίθεται σε κόμματα. Εξάλλου έγραφε «η ευφυΐα από μόνη της περιθωριοποιεί. Αλλά αν σε αυτή προστεθεί και η ευαισθησία, τότε έχουμε πλήρη απομόνωση».

«Γκωλική» Δεξιά

Στην πολιτική δράση που εκφράζουν μια «γκωλική» Δεξιά (ανεξάρτητα τι λένε τα λόμπι της δεκαρολογίας) στέκονται ο δημοσιογράφος και διανοούμενος Ερίκ Ζεμούρ, με ένα ριζοσπαστικό γκωλισμό, και η Μαρίν Λε Πεν.

Ο πρώτος κατεδάφισε όλες τις ανοησίες περί ακραίας Δεξιάς που προέβαλλε η γαλλική νέο-αριστερά της συμμόρφωσης και η «political correctness gone mad» της νέας εποχής. Η Μαρίν Λε Πεν, μέσα σ’ αυτό το κλίμα της ενοχής να είσαι αντισυστημικός δεξιός ή πολιτικός της Λαϊκής Δεξιάς μεταμόρφωσε το κόμμα της σε κόμμα νέο-γκωλικής κεντροδεξιάς γι’ αυτό εξαφανίστηκε η Βαλερί Πεκρές του παραδοσιακού κόμματος της γκωλικής Δεξιάς, των Ρεπουμπλικανών (LR) με μηδενικά νούμερα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Άρχισαν τα παζάρια

Μετά τον πρώτο γύρο την γαλλικών προεδρικών εκλογών άρχισαν τα παζάρια με τα πολιτικά κόμματα. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Κόμματος δήλωσε καμία ψήφο στην Μαρίν Λε Πεν. Ο Μελανσόν είναι ένας πολιτικός της αριστερόστροφης κοσμο-μωρολογίας που ανέβασε τα ποσοστά του από τους μετανάστες και τις «πόλεις δορυφόρους» όπως ονομάζουν οι Γάλλοι τα γκέτο.

Ενσωματωμένος πλήρως στο σύμπαν της παγκοσμιοποίησης, τον θυμόμαστε όταν έγινε ο έλεγχος από τις εισαγγελικές αρχές για το οικονομικό σκάνδαλο του κόμματος του αναφορικά με τους ανύπαρκους συνεργάτες του στο Ευρωκοινοβούλιο το 2018, να φωνάζει στις δικαστικές αρχές για διαφθορά και παράβαση και στις αστυνομικές αρχές για τον έλεγχο που ήταν υποχρεωμένες να κάνουν «Δεν σας αφήνουμε να μπείτε στα γραφεία μας… Η Δημοκρατία είμαι εγώ! Εγώ είμαι κοινοβουλευτικός! Φύγετε από μπροστά μου!».

Η Βαλερί Πεκρές, αφού την εκτόξευε στα ύψη σε δημοσκόπηση του το Ινστιτούτο Elabe στο 20% να απειλεί τον Μακρόν, μετά την αποτυχία της δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του Μακρόν, όπως και η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές καθώς και οι Οικολόγοι. O αρχηγός του κόμματος Debout la République, Nicolas Dupont-Aignan δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της Μαρίν Λε Πεν όπως και ο Ερίκ Ζεμούρ.

Τα ποσοστά που διεκδικούν

Τι ποσοστά διεκδικεί στον δεύτερο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν και τι η Μαρίν Λε Πεν από τα άλλα πολιτικά κόμματα; Ο γαλλικός τύπος γράφει ότι το 30% από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν θα ψηφίσουν Μακρόν και το 23% Μαρίν Λε Πεν. Από το κόμμα της Βαλερί Περκές το 35% θα ψηφίσει Μακρόν και το 30% θα ψηφίσει Μαρίν Λε Πεν.

Ο Μακρόν, γνωρίζοντας ότι η αποχή των Γάλλων πολιτών θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα και ουσιαστικά να καθορίσει τα πάντα, διεκδικεί ένα 26% από εκείνους που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Ενώ η Μαρίν Λε Πεν άλλαξε το σύνθημα της από «Μια γυναίκα είναι πολιτικός για τη Γαλλία» σε νέο σύνθημα με τίτλο «Για όλους τους Γάλλους». Αν εκλεγεί θα φέρει αέρα αλλαγής στη Γαλλία; Για παράδειγμα θα παραμείνει πιστή στο ΝΑΤΟ ή θα αποχωρήσει όπως είχε προαναγγείλει; Θα αμφισβητήσει τον προσανατολισμό της Ε.Ε. που έχει καταστεί ουραγός των ΗΠΑ;

Σίγουρος για νίκη της Λε Πεν

O Λοράν Τζακομπελί έγραψε «au revoir Jupiter, bonjour Marine», σίγουρος ότι η Μαρίν Λε Πεν θα είναι η νέα Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, γιατί υπάρχουν πάντα και παράγοντες απρόβλεπτοι, όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Κάποιες ειδήσεις που έρχονται από την Ουκρανία ίσως καταστούν συντελεστικές για τη γαλλική προεδρία.

Το γεγονός ότι οι Ρώσοι πολιορκούν στη Μαριούπολη το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal που είχε καταστεί φρούριο νατοϊκών πρακτόρων και φιλοδοξούν να τους συλλάβουν ζωντανούς, ίσως φέρει πολλές αλλαγές και στη Γαλλία, αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν Γάλλοι πράκτορες και λεγεωνάριοι.

Προς το παρόν όμως, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για εξελίξεις και για τα επερχόμενα γεγονότα. Και όπως γράφει ο Νίτσε «όσο συνοψίζουμε επιπόλαια και άτεχνα τα πράγματα, τόσο περισσότερο ο κόσμος φαίνεται πολύτιμος και ωραίος. Όσο βαθαίνουμε, όμως τόσο εξαφανίζεται η εκτίμηση για την αξία του και τόσο περισσότερο τείνουμε να τον θεωρήσουμε κενό από νόημα…»

*Ο Απόστολος Αποστόλου είναι καθηγητής κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This