Βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολάρια στην Ουκρανία από την Παγκόσμια Τράπεζα

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία στην ανοικοδόμησή της, όταν έρθει η ώρα...», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

Must Read

Με ένα πακέτο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται να στηρίξει η Παγκόσμια Τράπεζα την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, με στόχο, μεταξύ άλλων, να τη βοηθήσει και στην ανοικοδόμησή της.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Ντέιβιντ Μάλπας, μιλώντας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας, η στήριξη στην Ουκρανία θα αφορά και στην πληρωμή των μισθών υγειονομικών υπαλλήλων, των συντάξεων και των κοινωνικών προγραμμάτων. «Η Παγκόσμια Τράπεζα ιδρύθηκε το 1944 για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως κάναμε τότε, θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία στην ανοικοδόμησή της, όταν έρθει η ώρα», διαβεβαίωσε ο Μάλπας.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε, επίσης, ότι το πακέτο ενεργοποιήθηκε προχθές Δευτέρα, μετά την έγκριση από τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης (ΔΟΑ) βοήθειας 1.000.000.000 δολαρίων, μαζί με την καταβολή 100.000.000 δολαρίων στη γειτονική Μολδαβία. Εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος συμπλήρωσε ότι, εκτός από τη χρηματοδότηση από τον ΔΟΑ (ο κύριος βραχίονας δανεισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας), η Διεθνής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΔΤΑΑ) θα παράσχει 472 εκατ. δολάρια με τη μορφή εγγυήσεων δανείων.

Mειώση του ΑΕΠ της χώρας κατά 45%

Το σχέδιο χρειάζεται ακόμη την πλήρη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η βοήθεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει «τις ουσιώδεις κυβερνητικές υπηρεσίες στη διάρκεια του πολέμου». Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε την Κυριακή ότι ο πόλεμος θα μειώσει το ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά 45%, καθώς οι μισές επιχειρήσεις της χώρας είναι κλειστές, οι δια θαλάσσης εξαγωγές έχουν διακοπεί και μεγάλο τμήμα της παραγωγής έχει καταστραφεί.

Η εν λόγω βοήθεια έρχεται να προστεθεί στο πακέτο των 944 εκατ. δολαρίων σε χρηματοδότηση ταχείας εκταμίευσης, που ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα τον προηγούμενο μήνα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης συνεισφορές από χώρες-δωρητές. Ο  Ντέιβιντ Μάλπας έχει δηλώσει πρόσφατα ότι, στο εγγύς μέλλον, η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει βοήθεια για την Ουκρανία συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This