«Πάγωσαν» οι Τούρκοι από τον πάταγο του #NoJetsForTurkey!

Με ηγέτιδα την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, οι φωνές κατά της πώλησης μαχητικών F-16 στην Άγκυρα, αυξάνονται!

Must Read

Τεράστια είναι στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλον τον κόσμο, η απήχηση του συνθήματος που έγινε και μάλιστα και πετυχημένο hashtag (#NoJetsForTurkey) από την ελληνική ομογένεια και όλους όσοι αντιτίθεται στην πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

«Η Τουρκία βομβαρδίζει αμάχους, επιτίθεται σε Αμερικανούς σε αμερικανικό έδαφος, απειλεί τους συμμάχους των ΗΠΑ με πόλεμο και αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ παρέχει ασφαλές καταφύγιο στους ολιγάρχες της. Τώρα θέλουν οι Αμερικανοί να τους πουλήσουν όπλα ως ανταμοιβή», αναφέρει σχετικό tweet της πρωτοβουλίας Hellenic Leaders, η οποία προωθεί θέματα σημαντικά για την ελληνική διασπορά.

Μάλιστα, έχει αποσταλεί και σχετική επιστολή στο Κογκρέσο από τα μέλη αυτού του «συνασπισμού», στην οποία παρουσιάζονται επιχειρήματα κατά της πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία, ενώ μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά, εμμέσως πλην σαφώς και στην παρουσία της Τουρκάλας Ναζ Ντουράκογλου (αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών) και την επιρροή της υπέρ της Άγκυρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Ανησυχούμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποφύγουν τον νόμο CAATSA, να δικαιολογήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ από την Τουρκία και να επιτρέψουν τελικά την απερίσκεπτη πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής (μετάφραση ΕΡΤ):

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το αίτημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Σύμφωνα με εκτεταμένες αναφορές σε αμερικανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα.

Λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την Τουρκία και της αποτυχίας της να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, η Άγκυρα δεν μπορεί να αποκτήσει νέα αμερικανικά όπλα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA και πρόσθετων περιορισμών του Κογκρέσου. Αντί να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία επιμένει να διατηρεί ρωσικά οπλικά συστήματα και να αγοράζει ακόμη περισσότερα.

Ανησυχούμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποφύγουν τον νόμο CAATSA, να δικαιολογήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ από την Τουρκία και να επιτρέψουν τελικά την απερίσκεπτη πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία.

Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Τουρκία προτίθεται να σταματήσει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και δεδομένων των ανησυχιών που εγείρονται από ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 στο ίδιο “θέατρο” με τα ρωσικά S400, πουλώντας στην Τουρκία F16 υπονομεύεται το αμερικανικό δίκαιο, οι αξίες και τα συμφέροντα. Ο ισχυρισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι υπάρχουν ορισμένα νατοϊκά συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν με την πώληση όπλων στην Τουρκία, καταρρίπτεται από την ίδια την Τουρκία, η οποία έσπευσε να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο με αμερικανικά F16 όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16 – είναι ένα προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα δικαίωμα που δικαιούται. Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να εξετάσετε νομοθετικά μέτρα για να αποτρέψετε τις πωλήσεις νέων F-16 ή κιτ αναβάθμισης, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το CAATSA και ότι η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία δεν θα εκτίθεται στα ρωσικά και κινεζικά συστήματα».

Η πρώτη τουρκική αντίδραση

Δεν πέρασε απαρατήρητη από την Τουρκία η κίνηση της ελληνικής ομογένειας, η οποία υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από το αρμενικό, το κυπριακό και το κουρδικό λόμπι.

Ήδη και στο twitter, αλλά και σε αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, υπάρχουν αναφορές του τύπου: «Ελληνικά και αρμενικά λόμπι, φοβούνται την αγορά F-16 από την Τουρκία και ανέλαβαν δράση στις ΗΠΑ. Αντιτουρκικές ομάδες απαιτούν να ”παγώσει” η πώληση και ξεκίνησαν εκστρατεία συκοφαντίας».

https://twitter.com/tcdefense/status/1514925613240532998

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This