Τουρκική επίθεση στο NATO! «Θέλουν η Ρωσία να γίνει πιο αδύναμη»

Άναψε «φωτιές» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Must Read

Η Τουρκία κατηγόρησε ορισμένους από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ότι θέλουν ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει περισσότερο, για να αποδυναμωθεί η Ρωσία.

«Υπάρχουν χώρες εντός του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο CNN Turk, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει άμεσα καμία χώρα.

«Θέλουν η Ρωσία να γίνει πιο αδύναμη. Αλλά ποιος πληρώνει το τίμημα για αυτό; Η Ουκρανία», είπε, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων φαίνεται να έχουν «παγώσει» μετά την τελευταία πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

«Προσωπικά δεν περίμενα να κρατήσει τόσο πολύ η κατάσταση στην Ουκρανία. Ειδικά μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ανακάλυψα μόνος μου ότι η κατάσταση θα διαρκέσει», σχολίασε ακόμα ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως υπό τις συνθήκες, η χώρα δεν θα λειτουργήσει ως εγγυητής στην Ουκρανία: «Η Τουρκία δεν είναι ενάντια στο να γίνει εγγυήτρια για την Ουκρανία. Ωστόσο, η ουκρανική πλευρά απαιτεί εγγύηση σύμφωνα με το παράδειγμα της πέμπτης παραγράφου του Χάρτη του ΝΑΤΟ. Είμαστε ενάντια σε αυτό, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία».

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι για ένα τέτοιο βήμα, «είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ποιες θα είναι αυτές οι εγγυήσεις και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις. Είναι επίσης απαραίτητο όλες οι εγγυήτριες χώρες να αποδεχθούν τους όρους και να αξιολογήσουν περαιτέρω κινδύνους. Θυμηθείτε ότι στο Άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ υπάρχει μια ρήτρα ότι ‘μια ένοπλη επίθεση σε μια πλευρά ή περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων ως σύνολο’».

Η Τουρκία, που είναι και η ίδια μέλος του ΝΑΤΟ, προμηθεύει την Ουκρανία με drones, αλλά απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και δεδομένου έχει καλές σχέσεις και με το Κίεβο και με τη Μόσχα, μεσολάβησε για να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης και προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια σύνοδο των ηγετών των δύο εμπόλεμων χωρών.

Μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει δύο φορές απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στις 10 Μαρτίου μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Αττάλεια και στις 29 Μαρτίου μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This