Αιχμές εναντίον των διευθυντικών στελεχών και των ελεγκτών της Thomas Cook αφήνουν οι Βρετανοί Βουλευτές, την ώρα που και το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Financial Reporting Council), το οποίο είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνει πως κρίνεται επείγουσα η διερεύνηση των αιτίων της κατάρρευσης του αρχαιότερου tour operator στον κόσμο.
«Σοβαρά ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις» ανακοινώνουν οι Βουλευτές σχετικά για το πώς γινόταν η διαχείριση στην εταιρεία.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει, ήδη, ανακοινώσει μια «fast-track» διεξαγωγή έρευνας από τον αρμόδιο κυβερνητικό οργανισμό για τις επιχειρήσεις που κηρύσσουν πτώχευση (Insolvency Service), η οποία καλείται να απαντήσει στο πώς κατέληξε στην πτώχευση ένα τουριστικό γραφείο με ιστορία 178 ετών στην τουριστική βιομηχανία.
Θα διερευνηθούν άμεσα: ο ρόλος της ελεγκτικής εταιρείας, οι ετήσιοι ισολογισμοί που αυτή παρουσίαζε στους μετόχους αλλά και τα υψηλά μπόνους των διευθυντικών στελεχών.
Σύμφωνα με την Guardian, τα οικονομικά της Thomas Cook έλεγχε η Ernst & Young (ΕΥ), η οποία διαδέχθηκε την PwC (PricewaterhouseCoopers) το 2017: ήτοι δύο από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο tour operator είχε αλλάξει αρκετούς οικονομικούς διευθυντές τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά στο μικροσκόπιο της έρευνας θα βρεθούν οι τρεις τελευταίοι διευθύνοντες σύμβουλοι, καθώς οι απολαβές τους ήταν εξαιρετικά υψηλές, ενώ λάμβαναν και πολύ μεγάλα μπόνους.
Όπως αποκάλυψε η Telegraph, τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τα ορατά οικονομικά προβλήματα, οι CEO της εταιρείας μοιράστηκαν περισσότερα από 20 εκατ. λίρες! Ο Πίτερ Φανκχόσερ ανέλαβε τα ηνία της Thomas Cook το 2014 και αμέσως μετά αγόρασε κατοικία αξίας 8,3 εκατ. λίρες, ενώ το 2015 έλαβε μπόνους 2,9 εκατ. λίρες!
Συγκεκριμένα, ο 65χρονος Ισπανός Manny Fontenla-Novoa, ο οποίος μπήκε στην εταιρεία το 1996 και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος το 2007, ενώ αποχώρησε το 2011, έλαβε τα τελευταία 12 χρόνια ως πληρωμή 35 εκατ. λίρες. Επίσης, στο μικροσκόπιο θα μπουν οι οικονομικές απολαβές της 58χρονης Χάριετ Γκριν, που ανέλαβε CEO της Thomas Cook από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2014.
Όσο για τους 150.000 Βρετανούς τουρίστες, που είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας της παύσης των εργασιών της εταιρείας, η επιχείρηση επαναπατρισμού τους ξεκίνησε χθες. Η επιχείρηση, που φέρει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάτερχορν», αφορά τον επαναπατρισμό Βρετανών από 18 χώρες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένο να σταματήσουν οι πτήσεις της εταιρείας για το 2019.