Politico: Η ΕΕ θα χρεωθεί για την Ουκρανία

Αυστρία, Γερμανία και Ελλάδα, έχουν ζητήσει εναλλακτικές επιλογές

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τα λειτουργικά έξοδα της κυβέρνησης της Ουκρανίας για τουλάχιστον τρεις μήνες, ανέφερε χθες το Politico Europe, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα συγκεντρωθούν μέσω μιας νέας έκδοσης χρέους, χρησιμοποιώντας το πρότυπο που δημιουργήθηκε για την ελάφρυνση των οικονομικών συνεπειών του Covid-19.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι χρειαζόταν 7 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα (1 $ = 0,95 ευρώ) για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και άλλες κρατικές δαπάνες. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν το ένα τρίτο αυτού του ποσού για τους επόμενους τρεις μήνες. Η ΕΕ σκοπεύει να καλύψει τη διαφορά με ειδικά ομόλογα, σύμφωνα με το Politico.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών μελών για το σχέδιο την Παρασκευή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Περιλαμβάνει την έκδοση χρέους με τη χρήση εγγυήσεων από χώρες μέλη της ΕΕ.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σύμφωνα με τις γραμμές του SURE, του προγράμματος που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκέντρωση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια για πολίτες της ΕΕ που έχασαν τη δουλειά τους λόγω του lockdown. Αυτό το χρέος στη συνέχεια τιτλοποιήθηκε ως ομόλογα διάρκειας 5-30 ετών.

«Όποτε υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματα, η Κομισιόν λέει SURE!», φέρεται να είπε διπλωμάτης τον οποίο επικαλέστηκε το Politico.

Το σχέδιο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί στις 18 Μαΐου και τουλάχιστον τρεις χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας – έχουν ζητήσει εναλλακτικές επιλογές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Φέρεται ότι ελπίζουν πως χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ιαπωνία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα «τσοντάρουν» επίσης, αφήνοντας την ΕΕ με μικρότερο χρέος. Η Γαλλία πρότεινε επίσης στους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ να συζητήσουν το πρόβλημα σε μια σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, πρότεινε μια άλλη επιλογή για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας: τη δήμευση των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν παγώσει επί του παρόντος υπό τις κυρώσεις της ΕΕ.

Ο Μπόρελ έδειξε το παράδειγμα της Ουάσιγκτον, που δήμευσε τα κεφάλαια της αφγανικής κεντρικής τράπεζας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Είναι «γεμάτο λογική να χρησιμοποιούνται τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Μπορέλ στους FT σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέσχεσε τα μισά από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της Da Afghanistan Bank που βρίσκονταν σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λέγοντας ότι θα διατεθούν για την αποζημίωση των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ τα άλλα μισά θα διατεθούν προς «όφελος του Αφγανιστάν και για το μέλλον του Αφγανιστάν», αν και δεν διευκρινίστηκε πώς.

Οι New York Times περιέγραψαν την κίνηση ως «εξαιρετικά ασυνήθιστη», οι Ταλιμπάν την κατήγγειλαν ως κλοπή και ακόμη και ο πρώην υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, την χαρακτήρισε «άδικη και μια θηριωδία εναντίον του Αφγανικού λαού».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This