Με το… σταγονόμετρο οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η μεταφορά μέσω Ουκρανίας μειώνεται σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σύμφωνα με τη Gazprom - Νέα εκτόξευση των τιμών

Must Read

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά ένα τρίτο σήμερα, αφότου το Κίεβο ανέστειλε τις προμήθειες μέσω μιας βασικής διαδρομής, δήλωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Η εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών GTSOU της Ουκρανίας δήλωσε ότι σταματά τη μεταφορά φυσικού αερίου στο σημείο διέλευσης Sokhranivka από χθες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν τώρα τον έλεγχο παρεμβαίνουν στη λειτουργία του.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο μήνα της.

Η Gazprom είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι προμήθειες που διέρχονται από την Ουκρανία σήμερα, ήταν 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικά, σε σύγκριση με 72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.

Το GTSOU στον ιστότοπό του παρείχε ελαφρώς διαφορετικά στοιχεία, λέγοντας ότι 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα θα διέλθουν σήμερα σε σύγκριση με 73 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.

Η πτώση των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τροφοδότησε φόβους ότι οι ήδη υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ανέβουν ακόμη περισσότερο με την πτώση των προμηθειών.

Πήραν την ανιούσα οι τιμές

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Ιουνίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) σημειώνει αύξηση 15,4% στα 108, 5 ευρώ η μεγαβατώρα, από περίπου 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι έμποροι φυσικού αερίου εστιάζουν εδώ και εβδομάδες σε έναν νέο μηχανισμό πληρωμής  με ρούβλια που ζητά η Ρωσία, κάτι που οδήγησε στην αποκοπή της Πολωνίας και της Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το σήριαλ μπορεί να… φουντώσει ξανά αργότερα τον Μάιο, όταν θα λήγουν οι πληρωμές από περισσότερους Ευρωπαίους αγοραστές.

Τι γίνεται στη Γερμανία

Η Γερμανία εν τω μεταξύ δήλωσε χθες ότι είδε μείωση 25% στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες που επλήγησαν από τις κυρώσεις που επέβαλε το Κρεμλίνο, κατάφεραν να βρουν «εναλλακτικές λύσεις».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι η ρυθμιστική αρχή του δικτύου θα παράσχει λεπτομέρειες για το θέμα.

Η Ρωσία έχει επιβάλει κυρώσεις κυρίως σε ευρωπαϊκές θυγατρικές της κρατικής Gazprom (GAZP.MM), συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Germania, μιας επιχείρησης εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας που η Γερμανία έθεσε υπό επιτροπεία τον περασμένο μήνα για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό.

«Η Gazprom και οι θυγατρικές της επηρεάζονται», είπε ο Χάμπεκ στην Κάτω Βουλή της Bundestag. «Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις θυγατρικές δεν λαμβάνουν άλλο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όμως η αγορά προσφέρει εναλλακτικές. Βγάζουν αέριο στην αγορά».

Σε ότι αφορά τις τιμές, ο Γερμανός είπε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση. Έχουμε προετοιμαστεί. Η ρυθμιστική αρχή θα σας ενημερώσει αργότερα σήμερα. Αλλά η κατάσταση είναι τέτοια που η αγορά είναι σε θέση να αντισταθμίσει το ρωσικό αέριο. Αυτή η σύγκρουση αποδεικνύει ότι η ενέργεια είναι ένα όπλο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This