Μπραντεφέρ: Η «αρκούδα» εναντίον των «κούνελων»

Must Read

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Ρωσία κατακτά εδάφη στο μέτωπο και στο ενεργειακό πεδίο, ενώ το Θέατρο Σκιών της Δύσης καλά κρατεί.

  • Από τον Νίκο Κιτσάκο
    Δικηγόρος/Διεθνολόγος
    Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva

Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι κοινά αποδεκτό πλέον, από φίλους και εχθρούς της Ρωσίας, ότι είχε ετοιμάσει ένα στρατηγικό σχέδιο πριν την επίθεση στην Ουκρανία, πολύ καλά οργανωμένο και έχοντας λάβει υπόψιν όλες τις διεθνείς παραμέτρους. Μπορεί στην αρχή όντως να εκτίμησε λάθος την αμυντική ικανότητα των Ουκρανών, όμως στην δεύτερη φάση της Ρωσικής επιχείρησης δείχνει πολύ πιο προσεκτικός και στοχευμένος. Μην ξεχνάμε ότι ο Πούτιν ήταν ενεργός πράκτορας της KGB, είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε δύσκολες συγκυρίες, δεν είναι χαρτογιακάς των Βρυξελών.

Η Ευρώπη για άλλη μία φορά στην ιστορία της «πιάστηκε κορόιδό» των ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν εξωτερική επιθετική πολιτική εναντίον της Ρωσίας στις πλάτες των Ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς πληρώνουμε την νύφη, εμείς πληρώνουμε τις επιπτώσεις του πολέμου, ενώ η Αμερική πολύ απλά κείται μακράν.

Θέλω να σας αναλύσω δύο σημεία, στα οποία φαίνεται περίτρανα η αδυναμία της Δύσης να τα βάλει με την Αρκούδα, δύο από τα σημεία στα οποία ο Πούτιν δείχνει την επιβολή του στα Δυτικά κέντρα αποφάσεων…

Στο ενεργειακό πόκερ…

Ο Πούτιν στις αρχές Απριλίου υπέγραψε το Διάταγμα, με το οποίο ζητούσε από όλες τις εταιρείες των μη φιλικών του χωρών, οι οποίες αγοράζουν για χάρη των κρατών τους το Ρωσικό φυσικό αέριο, να πληρώνουν σε ρούβλια τις σχετικές ενεργειακές ποσότητες. Με αυτή του την κίνηση ο Πούτιν αφενός διασφάλιζε τα χρήματα του (διότι οι εξυπνάκιδες Ευρωπαίοι μέχρι τότε πλήρωναν σε λογαριασμούς της Ρωσίας που τους είχαν προηγουμένως δεσμεύσει) και αφετέρου εκτοξεύει την αξία του εθνικού του νομίσματος ξεπερνώντας ουσιαστικά τις Δυτικές οικονομικές κυρώσεις.

Αυτή την κίνηση του Πούτιν φάνηκε ότι δεν ανέμεναν στην Ευρώπη, πιάστηκαν στον ύπνο και άρχισαν, βρισκόμενοι σε αμηχανία, να διατυμπανίζουν ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν. Γνώριζαν όμως οι κύριοι της ΕΕ ότι δεν είχαν άλλη επιλογή, απλά δεν ήξεραν πώς να πασάρουν στους λαούς τους μία τέτοια υποχώρηση. Είχαν διασπείρει μία απίστευτη και αβάσιμη Ρώσο-φοβία στους Ευρωπαϊκούς λαούς, χωρίς όμως να τους έχουν εξηγήσει ότι όλο το οικοδόμημα της οικονομικής Ευρωπαϊκής ευημερίας στηρίζεται στο Ρωσικό φυσικό αέριο. Οι Ευρωπαίοι καταφέραμε να περάσουμε στην ευδαιμονία της «νέας βιομηχανικής επανάστασης», στην πλούσια καταναλωτική μας καλοπέραση, βασιζόμενοι στην άφθονη και φτηνή Ρωσική ενεργειακή πρώτη ύλη. Αυτό φυσικά το ήξερε ο Πούτιν, ήξερε ότι στην πιθανότητα διακοπής των ροών φυσικού αερίου, θα χτυπιόταν το υψηλό βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων και μετά οι ίδιοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί θα στρέφονταν εναντίον των κυβερνήσεων τους.

Έτσι λοιπόν αθόρυβα και χωρίς να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις, όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγών Ρωσικού αερίου τα μάζεψαν και δεχτήκαν να πληρώνουν σε ρούβλια.

Η Ευρώπη τρέμει και μόνο στην ιδέα όχι της διακοπής των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία, αλλά ακόμα και στην μείωση των ροών αυτών. Όλοι οι αναλυτές γνωρίζαμε από την πρώτη ημέρα του πολέμου ότι έλεγαν επιεικώς μπούρδες οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι θα απεξαρτηθούν από το Ρωσικό φυσικό αέριο και θα το αντικαταστήσουν με άλλες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

Θα σας δώσω ενδεικτικά και γρήγορα με νούμερα κάποια στοιχεία. Η Ευρώπη εισάγει ετησίως 155 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου από την Ρωσία. Φανταστείτε, για να διαπιστώσετε το μέγεθος της ποσότητας αυτής, ότι ο πολυδιαφημισμένος αγωγός East Med αν γινόταν θα εισέφερε στην ΕΕ μόλις 10 δις. κυβικά. Σημειώστε ακόμα ότι η δήθεν αυξημένη στήριξη σε υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ προς την Ευρώπη θα είναι μόλις 15 δις. κυβικά. Πώς λοιπόν κύριοι Ευρωπαίοι χαρτογιακάδες θα αντικαταστήσετε τα 155 δις. κυβικά του Ρωσικού φυσικού αερίου;

Για να δείτε την οριακή ενεργειακή κατάσταση της Ευρώπης, σας αναφέρω ότι ο Ουκρανικός αγωγός φυσικού αερίου, τον οποίο προφανώς επίτηδες έκλεισαν τα Ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς, έστελνε μόνο 12 δις. κυβικά ετησίως στην Ευρώπη. Αν κάνουν σαν τρελοί στην Ευρώπη για την απώλεια μόνο 12 δις. κυβικών, αν για 12 δις. κυβικά λιγότερο αέριο μας λένε ότι θα έχουμε διακοπές ρεύματος, πώς θα δεχόντουσαν να κοπεί εντελώς το Ρωσικό φυσικό αέριο;

Πολύ απλά μας δουλεύουν, ο Πούτιν βρίσκεται πάνω στο άλογο και οι κύριοι αυτοί τρέχουν με τα πόδια από πίσω.

Η «εξυπνάδα» της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ…

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Ουκρανίας, οι Αμερικάνοι έβαλαν την Φινλανδία και την Σουηδία να δηλώσουν ότι θα εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και θα ζητήσουν ένταξη στο ΝΑΤΟ φοβούμενες Ρωσική επίθεση. Οι δύο αυτές χώρες, και κυρίως η Φινλανδία, εδώ και 75 χρόνια έχουν υιοθετήσει το καθεστώς της ουδετερότητας, δηλαδή δεσμεύονται ότι δεν θα ενταχθούν ποτέ σε κανένα στρατιωτικό οργανισμό, ούτε Ρωσικό ούτε Δυτικό. Αυτή η ουδετερότητα, που μάλιστα έχει ονομαστεί στην διεθνή διπλωματία ως «φινλανδοποίηση», έχει βγάλει απέξω από κάθε διεθνή διένεξη τις δύο αυτές χώρες. Είναι κάτι αντίστοιχο, όχι ακριβώς το ίδιο, με την ουδετερότητα της Ελβετίας. Έτσι αυτές οι χώρες έχουν αναπτυχθεί πολύ οικονομικά, είναι χώρες πρότυπα ποιότητας ζωής και αδιάφορες για κάθε διεθνή εξέλιξη.

Ο Πούτιν, όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, ξεκαθάρισε ότι πιθανή ένταξη των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ, θα προκαλέσει Ρωσική αντίδραση στο έδαφός τους. Πήγαν δηλαδή οι Δυτικοί να δημιουργήσουν νέες «Ουκρανίες», χώρες δηλαδή δίπλα στη Ρωσία που θα γίνονταν στόχος των Ρωσικών πυραύλων. Σημειώστε ότι η συνοριογραμμή Ρωσίας – Φινλανδίας είναι 1.300 χιλιόμετρα, οπότε είναι εύκολα κατανοητό ότι ποτέ δεν θα δεχόταν η Ρωσία την ανάπτυξη Δυτικών όπλων στην Φινλανδία.

Αφού λοιπόν μας ζάλισαν ότι στην σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο θα υποβληθούν αιτήματα των δύο αυτών χωρών για είσοδο στο ΝΑΤΟ, την κάναν γυριστή και ψάχνουν τρόπο για να το πάρουν πίσω. Σκέφτηκαν, λες και είμαστε όλοι εμείς χαζοί, να βάλουν τον Ερντογάν (Τουρκία = χώρα μέλος του ΝΑΤΟ) να δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στην πιθανή πρόταση για είσοδο των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ. Βάζουν την Τουρκία να μας πει ότι για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης, δεν δέχεται την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ποιόν δουλεύουν? Έχουν φοβηθεί την Ρωσία και για να μην δείξουν αδυναμία, βάζουν τον Ερντογάν να το παίξει εγγυητής της παγκόσμιας ειρήνης. Θα μας πουν δηλαδή, ότι όλο το ΝΑΤΟ ήθελε την διεύρυνση, αλλά δυστυχώς η κακή Τουρκία την εμπόδισε.

Κλείνοντας αυτήν την παρέμβαση για τις Δυτικές λανθασμένες ενέργειες και εκτιμήσεις, θα γράψω πολύ λαϊκά…: «Κοτούλες… γρήγορα στο κοτέτσι σας»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This