«Ξεμένει» από κυρώσεις κατά της Ρωσίας η ΕΕ

Euractiv: Η αδυναμία συμφωνίας για τον τελευταίο γύρο κυρώσεων δείχνει ότι οι Βρυξέλλες φτάνουν στα όριά τους

Must Read

Η αποτυχία των κρατών μελών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου δείχνει ότι το μπλοκ αγγίζει τα όρια της δυνατότητάς του να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Euractiv.

«Αν υπήρχε τέτοιο χάος με το πετρέλαιο της Ρωσίας, φανταστείτε τι θα συνέβαινε με μια πρόταση για την απαγόρευση του φυσικού αερίου», φέρεται να είπε ο ανώνυμος διπλωμάτης, μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. «Το 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο… Είμαστε πολύ κοντά στο να φτάσουμε στα όριά μας. Τι θα περιλαμβάνει το 7ο πακέτο;»

Τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε προτάσεις για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, μετά από περισσότερες από δέκα ημέρες συνομιλιών, με την Ουγγαρία να ηγείται μιας ομάδας χωρών που αντιστέκονται στο μέτρο. Το προγραμματισμένο εμπάργκο στο ρωσικό αργό ήταν μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων, που προτάθηκε στις 4 Μαΐου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας, έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις τους για απαγόρευση. Η ουγγρική κυβέρνηση λέει ότι ένα εμπάργκο θα προκαλούσε ένα καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία.

Ο διπλωμάτης είπε στο Euractiv ότι, αν και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουγγαρία σχετικά με το βέτο της στην πρόταση της Ευρώπης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η ατμόσφαιρα έδειξε ότι «κάναμε ακόμη και ένα βήμα πίσω».

Είπε ότι η στάση του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν φέρνει άλλες κυβερνήσεις σε δύσκολη θέση. Εάν η Βουδαπέστη πάρει αυτό που θέλει, θα ήταν δύσκολο για άλλους, όπως η Βουλγαρία, να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί δεν έλαβαν παρόμοιες παραχωρήσεις.

Η ΕΕ έχει διχαστεί σχετικά με τον τρόπο τερματισμού της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Οι ειδικοί λένε ότι η άμεση απαγόρευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τον σημαντικό προμηθευτή της ηπείρου, είναι αδύνατη.

Οι Ευρωπαίοι ήδη παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This