«Αέρα» πέρασε από το Κογκρέσο η πρόταση Μπάιντεν για στήριξη της Ουκρανίας με «πακέτο» βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων

Το «πακέτο» περιλαμβάνει 5 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως

Must Read

Έτοιμος να βάλει την… τζίφρα του στο «πακέτο» βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία είναι, πλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο.

Το «πακέτο» στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εγκρίθηκε με ψήφους 86 υπέρ έναντι μόλις 11 κατά (όλες από Ρεπουμπλικάνους), με την Ουάσιγκτον να αγωνίζεται να διατηρήσει τη ροή των μέτρων στήριξης, στην προσπάθειά της να συμβάλει αποφασιστικά στη θετική -για τη Δύση- έκβαση του πολέμου.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο “πακέτο” και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού, καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, προτρέποντας να υποστηριχθεί το έκτακτο νομοσχέδιο για τις συμπληρωματικές δαπάνες πριν από την ψηφοφορία.

«Με το πέρασμα αυτής της έκτακτης βοήθειας, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό ότι η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι Ουκρανοί θα είναι νικητές», πρόσθεσε ο Σούμερ.

«Μπλόκο» από τον Ρεπουμπλικανό Ραντ Πολ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για τις δαπάνες στις 10 Μαΐου, αλλά ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ αρνήθηκε να επιτρέψει μια γρήγορη ψηφοφορία. Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ελέγχουν στενά τόσο τη Βουλή, όσο και τη Γερουσία, αλλά οι κανόνες της Γερουσίας απαιτούν ομόφωνη συναίνεση, για να προχωρήσουν γρήγορα σε τελική ψηφοφορία για τα περισσότερα νομοθετήματα.

Μόλις ο Μπάιντεν υπογράψει το νομοσχέδιο για τις συμπληρωματικές δαπάνες, θα φέρει το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας που εγκρίθηκε για την Ουκρανία σε πολύ περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Αναλυτικότερα, το πακέτο περιλαμβάνει 6 δισ. δολάρια για βοήθεια στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού, των όπλων και της υποστήριξης. Περί τα 8,7 δισ. δολάρια για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αμερικανικού εξοπλισμού που στάλθηκε στην Ουκρανία και 3,9 δισ. δολάρια για τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Διοίκησης.

Επιπλέον, η νομοθεσία εγκρίνει άλλα 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε Προεδρική Αρχή Απόσυρσης, η οποία επιτρέπει στον Μπάιντεν να εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά άρθρων και υπηρεσιών από μετοχές των ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, ως απάντηση σε έκτακτη ανάγκη. Περιλαμβάνει, επίσης, 5 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως, λόγω της σύγκρουσης και σχεδόν 9 δισ. δολάρια για ένα ταμείο οικονομικής στήριξης για την «αναστήλωση» της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This