Η Γερμανία και η Ιταλία «επέτρεψαν» στις εθνικές τους εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι στη ρωσική Gazprombank για να «συμμορφωθούν» με το νέο σύστημα πληρωμής φυσικού αερίου και να αποφύγουν τη διακοπή της προμήθειας, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές.
Η κίνηση έρχεται αφότου η Πολωνία, η Βουλγαρία και πιο πρόσφατα η Φινλανδία αρνήθηκαν να δεχτούν τον νέο μηχανισμό πληρωμών της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θεωρείται παραβίαση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Το 95% της προμήθειας φυσικού αερίου προέρχεται από εισαγωγές και το 40% αυτών προέρχεται από τη Ρωσία. Η χώρα προσπάθησε να μεταβεί σε άλλες πηγές, με την πιο πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου από την Αλγερία. Όμως, παρά τις καλύτερες προσπάθειές της, η Ιταλία δεν προβλέπει ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2025.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, είχε αρχικά απορρίψει τους όρους της Ρωσίας, αλλά την Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε τη θέση της, λέγοντας ότι η απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών με την Gazprombank «λήφθηκε σε συμμόρφωση με το τρέχον πλαίσιο διεθνών κυρώσεων».
Το νέο σύστημα πληρωμών της Ρωσίας απαιτεί από αγοραστές φυσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία να ανοίξουν λογαριασμούς στη ρωσική Gazprombank. Στη συνέχεια, μπορούν να καταθέσουν κεφάλαια στο νόμισμα της επιλογής τους, το οποίο η τράπεζα μετατρέπει σε ρούβλια και μεταφέρει στη Gazprom.
*«Ντα», σημαίνει «ναι» στα ρωσικά