Δικαστικός «πόλεμος» Ρωσίας-Ουκρανίας: Πρώτη καταδίκη Ρώσου στρατιώτη – Ξεκινούν οι δίκες μαχητών του Azovstal

Για εγκλήματα πολέμου καταδίκασαν οι Ουκρανοί έναν 21χρονο – Στο Ντόνετσκ θα δικαστούν όσοι παραδόθηκαν στο Azovstal

Must Read

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από ουκρανικό δικαστήριο ο Ρώσος στρατιώτης που δικαζόταν για τον φόνο άοπλου αμάχου στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που διεξήχθη μετά την επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, ένας 21χρονος διοικητής άρματος μάχης, είχε δηλώσει ένοχος για τον φόνο του 62χρονου αμάχου Ολεξάντρ Σελίποφ στο χωριό Τσουπαχίβκα στη βορειοανατολική Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, έπειτα από διαταγή που έλαβε να τον πυροβολήσει από ένα αυτοκίνητο.

Ο δικαστής Σέρχι Αγκαφόνοφ δήλωσε ότι ο Σισιμαρίν, εκτελώντας «εγκληματική διαταγή από στρατιωτικό υψηλότερου βαθμού, πυροβόλησε πολλές φορές το θύμα στο κεφάλι με αυτόματο όπλο».

https://twitter.com/u_me_reality/status/1528690619144671232

Ο Σισιμαρίν παρακολουθούσε σιωπηλά τη διαδικασία από ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα την ώρα που διαβαζόταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η δίκη αυτή έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή οποιαδήποτε ανάμειξη σε εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την καταδίκη του Ρώσου στρατιώτη. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά της να προσφέρει βοήθεια.

Δίκες στο Ντόνετσκ

Ο επικεφαλής της αποσχισθείσας από την Ουκρανία αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δήλωσε πως οι μαχητές, που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης, θα δικαστούν στην αποσχισθείσα περιφέρεια.

Ο Ντένις Πουσίλιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι αιχμάλωτοι από το Azovstal κρατούνται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας».

Εν τω μεταξύ το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν το στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσης-εδάφους έπληξαν ουκρανικά όπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν στη δυτική Ουκρανία, τα οποία μεταφέρονταν προς ανατολάς, ανακοίνωσε επίσης το Υπουργείο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This